
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα, διαπιστώνει πως μια δόση με το εμβόλιο της Pfizer μετά τον αρχικό εμβολιασμό με AstraZeneca εξαπλασιάζει τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού σε σχέση με δύο δόσεις του AstraZeneca.
Η μελέτη αυτή φαίνεται να συμφωνεί με αντίστοιχη βρετανική η οποία δείχνει ότι ο εμβολιασμός πρώτα με AstraZeneca και μετά με Pfizer οδηγεί στη βέλτιστη απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και σε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από ό,τι μια πρώτη δόση Pfizer και μια δεύτερη AstraZeneca.
Τα ευρήματα, σχολιάζει το Reuters, προσφέρουν στήριξη στην απόφαση ορισμένων χωρών να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στη δεύτερη δόση AstraZeneca μετά τις αναφορές για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πάντως χαρακτηρίσει «επικίνδυνη τάση» τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλειά της πρακτικής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.