ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Δ.Γάκης: Πότε και από ποιους πρέπει να συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα

Δ.Γάκης: Πότε και από ποιους πρέπει να συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα

Ο γιατρός και πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στο πότε πρέπει να συμπληρώνεται κίτρινη κάρτα, καθώς μετά τα όσα είχε πει ο Δημήτρης Κούβελας για το ισχαιμικό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά είχε γίνει μείζον θέμα.

Όσα γράφει

«ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ:ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ, ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ;

Αναφορικά με τις απόψεις που ακούστηκαν ,πρόσφατα, για το εάν, πότε και από ποιους πρέπει να συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα φαρμακοεπαγρύπνισης τονίζω τα παρακάτω:

1. Η Κίτρινη κάρτα συμπληρώνεται εάν υπάρξει ΥΠΟΨΙΑ ότι ένα φάρμακο προκάλεσε μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

2.Από ποιον συμπληρώνεται: Από το θεράποντα Ιατρό (ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ) ή τον ασθενή .(όχι μόνο από τον ιατρό όπως αναφέρθηκε , λανθασμένα). Δείτε τα στοιχεία από το ΕudraVigilance -EMA εικόνα 1

3.Πρέπει να συμπληρώνεται μόνο όταν είναι γραμμένη η επιπλοκή στο SPC, δηλαδή στο ενημερωτικό φυλλάδιο που συνοδεύει το φάρμακο, (όπως αναφέρεται σε κείμενο καρδιολογικού επιστημονικού οργάνου); ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ! Πρέπει να συμπληρώνεται ΓΙΑ ΚΑΘΕ περίπτωση που νομίζουμε ότι μπορεί να προκλήθηκε από το φάρμακο ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ για τις ήδη αναγνωρισμένες. Αλλιώς, πως θα αναγνωρισθούν οι άλλες, σπανιότερες ή πιο βεβραδυσμένες ανεπιθύμητες ενέργειες;

4. Η διαδικασία είναι ότι όλες οι κίτρινες κάρτες συλλέγονται, αξιολογούνται από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΦ και της ΕΜΑ (EudraVigilance) και, μετά από κρίση, προστίθενται στο SPC. Έτσι προστέθηκε πρόσφατα και η Μυοκαρδίτιδα/ Περικαρδίτιδα στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά εμβολιασμό με m-RNA εμβόλια.

5. Λυπούμαι που είμαι αναγκασμένος να γράψω αυτές τις γραμμές που θα δυσαρεστήσουν φίλους ,συναδέλφους καθώς και τα Hellenic Hoaxes, αλλά το κοινό καλό προέχει. Και προέχει να μάθουν οι Έλληνες να συμπληρώνουν την κίτρινη κάρτα, διότι η χώρα δεν έχει καλή επίδοση σε αυτόν το ουσιαστικό θέμα ασφάλειας. (εικόνα2)

6. Περιλαμβάνεται το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου στις αναφορές ανεπιθυμήτων ενεργειών; ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ! Δείτε τις εικόνες 3 και 4 από το EudraVigilance (Ευρώπη) και το ΝHS (Μεγ. Βρετανία) αντίστοιχα.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ: ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ #ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΟΠΤΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ Ή ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΛΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ Η ΟΧΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ…

Μόνον έτσι θα ανακαλύψουμε όλες τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΕΣ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΦΑΡΜΑΚΑ! Για το καλό σας!»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.