ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ξεκινούν στις 14 Σεπτεμβρίου οι 3ες δόσεις: Στο Ισραήλ ήδη ετοιμάζονται για 4η και εμβολιασμούς κάθε 5-6 μήνες

Ξεκινούν στις 14 Σεπτεμβρίου οι 3ες δόσεις: Στο Ισραήλ ήδη ετοιμάζονται για 4η και εμβολιασμούς κάθε 5-6 μήνες

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε χθες στις τρεις ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν άμεσα με τρίτη δόση, ενώ αποκάλυψε και ποιοι θα πάρουν σειρά.

Όπως ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας, η τρίτη δόση θα παρασχεθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας στον πρώτο εμβολιασμό, σε άτομα που τα αντισώματα έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης μακρού χρόνου από ηλικία εμβολιασμού.

Επίσης, η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για την τρίτη δόση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω νοσημάτων που δεν οικοδομούν ανοσία. Στην ομάδα αυτή ανήκουν:

  • Μεταμοσχευμένοι
  • Ατομα με καρκίνο
  • Νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
  • Άτομα με άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα ή νοσήματα σε ειδική θεραπεία που μειώνει τη νοσιακή αντίδραση και καθιστά τα άτομα ευάλωτα.

Μάλιστα, η πλατφόρμα για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε 285.000 ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ποιοι θα ακολουθήσουν

Η επιτροπή μελετά και έχει καταλήξει στις ομάδες ατόμων που θα ακολουθήσουν και αυτά είναι άτομα που διαμένουν σε διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, αξιολογούνται επίσης τα δεδομένα για τη συνέχιση της κατάταξης των ομάδων που θα ακολουθήσουν για την τρίτη δόση λόγω αυξημένης έκθεσης ή υποκείμενων νοσημάτων.

4η δόση στο Ισραήλ

Το μήνυμα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμάζεται και για τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού έστειλε ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που διαχειρίζεται την πανδημία στη χώρα, Σαλμάν Ζάρκα.

«Δεδομένου ότι ο ιός είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι εδώ, πρέπει να προετοιμαστούμε και για τέταρτη δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.

Δεν διευκρίνισε, πάντως, το πότε προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αυτό.

Ο Ζάρκα, επιπλέον, επισήμανε ότι η επόμενη ενισχυτική δόση είναι πιθανό να είναι διαμορφωμένη έτσι, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία κατά νέων μεταλλάξεων του ιού, όπως η «Δέλτα», που ήδη σαρώνει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Ανάλογη τοποθέτηση είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Times of Israel» τον περασμένο μήνα.

«Αν παίρνουμε ένα μάθημα από τέταρτο κύμα, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την πιθανότητα αλλεπάλληλων κυμάτων με νέες μεταλλάξεις, όπως το νέο που καταγράφεται στη Νότια Αμερική», είχε αναφέρει τότε.

«Φαίνεται ότι κάθε λίγους μήνες – μπορεί να είναι μια φορά τον χρόνο ή κάθε πέντε – έξι μήνες, θα χρειαζόμαστε επιπλέον δόση», πρόσθεσε, εκτιμώντας, παράλληλα ότι στο τέλους του 2021 ή στην αρχή του επόμενου έτους, το Ισραήλ θα χορηγεί δόσεις που θα είναι ειδικά προσαρμοσμένες στην καλύτερη αντιμετώπιση των μεταλλάξεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τη χορήγηση τρίτης δόσης, με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ πρόσφατα έριξε το σχετικό ηλικιακό όριο από τα 30 στα 12 έτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.