Ποια εμβόλια θεωρούνται έγκυρα κατοίκων εξωτερικού – Η διαδικασία παροχής πιστοποιητικού

Ποια εμβόλια θεωρούνται έγκυρα κατοίκων εξωτερικού – Η διαδικασία παροχής πιστοποιητικού

Νέες οδηγίες εξέδωσαν οι υγειονομικές αρχές σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των εμβολίων που έκαναν οι πολίτες στο εξωτερικό, καθώς πλέον οι πολίτες που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους σε χώρα εκτός Ελλάδος, μπορούν να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά στο Μητρώο Εμβολιασμένων Εξωτερικού, ενώ σε ΚΕΠ έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή (3.12.2021) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19, ή τη μοναδική δόση του Johnson & Johnson, εφόσον πρόκειται για μονοδοσικό εμβόλιο, σε οποιοδήποτε άλλο κράτος εκτός της Ελλάδας, μπορούν να προσέλθουν σε ένα Κ.Ε.Π. για να υποβάλουν αίτηση προγραμματισμού της ενισχυτικής (ή τρίτης) δόσης εμβολιασμού σε εμβολιαστικό κέντρο της χώρας αφότου προηγουμένως καταχωριστούν στα Μητρώα εμβολιασμένων εξωτερικού κατά του κορωνοϊού COVID-19.

Η καταχώρηση πραγματοποιείται εφόσον έχει λάβει χώρα διενέργεια εμβολιασμού, με αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια, σε νοσηλευτικό οργανισμό ή ίδρυμα ή οιονδήποτε άλλο φορέα, που διενεργεί νομίμως εμβολιασμούς σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα.

Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί με ένα από τα παρακάτω εμβόλια, τα οποία έχουν αναγνωριστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών:

Pfizer/BioNtech

Moderna

Astra Zeneca/Oxford

Johnson & Johnson/Janssen Ad26

Sinovac/Coronavac

Gamaleya (Sputnik)

Cansino Biologics

Sinopharm

Covishield

Προϋποθέσεις για την καταχώρηση στο Μητρώο

Για να καταχωρηθεί κάποιος στο Μητρώο Εμβολιασμένων Εξωτερικού πρέπει να τηρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Κατηγορία 1: Ψηφιακά πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις εμβολιασμού από χώρες της ΕΕ (με QR code)

Αν ο εμβολιασμός (πλήρης ή μερικός) έχει πραγματοποιηθεί με εμβόλια αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού

Σε νοσηλευτικό οργανισμό ή ίδρυμα, που διενεργεί νομίμως εμβολιασμούς

Τότε, μπορεί να πραγματοποιηθεί αίτηση καταχώρησης μέσω ΚΕΠ, με την επισύναψη του αντίστοιχου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης

Κατηγορία 2: Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις εμβολιασμού από χώρα εκτός ΕΕ (ψηφιακά ή μη)

Στα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις, θα πρέπει να αναφέρονται τα παρακάτω δεδομένα:

Όνομα

Επώνυμο

Ημερομηνία γέννησης

Στοχευόμενη νόσος

Το είδος του εμβολίου που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό

Το σκεύασμα του εμβολίου

Ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας ή ο παρασκευαστής του εμβολίου

Ο αριθμός σε σειρά εμβολιασμών / δόσεων (αν είναι η πρώτη ή δεύτερη δόση)

Ημερομηνία πραγματοποίησης του εμβολιασμού

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εφόσον αναφέρονται τα στοιχεία από 1 ως 9, μπορεί να πραγματοποιηθεί η αίτηση μέσω ΚΕΠ, με την επισύναψη του αντίστοιχου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.