ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Δείτε ποια ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού «λήγουν» από αύριο 1η Φεβρουαρίου

Στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στο 7μηνο

Δείτε ποια ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού «λήγουν» από αύριο 1η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από αύριο Τρίτη 1η Φεβρουαρίου, θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες σχετικά με την τυποποιημένη περίοδο αποδοχής των 9 μηνών για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για περίοδο 270 ημερών (9 μηνών) από την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμού. Για εμβόλια μίας δόσης, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από την πρώτη και μόνη δόση.

Για εμβόλια δύο δόσεων, σημαίνει 270 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή, ανάλογα με την εθνική στρατηγική εμβολιασμού, από την πρώτη και μόνη δόση μετά την ανάρρωση από τον ιό. Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να προβλέπουν διαφορετική περίοδο αποδοχής για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τυποποιημένη περίοδος αποδοχής δεν ισχύει για τα πιστοποιητικά των αναμνηστικών δόσεων.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς «Ο κανόνας αντικατοπτρίζει την φθίνουσα προστασία που παρέχει το εμβόλιο και υπογραμμίζει τη σημασία της αναμνηστικής δόσης. Με την υποστήριξη των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά κατά πόσον απαιτούνται μελλοντικές προσαρμογές στον κανόνα αυτό».

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που χρησιμοποιούνται για ταξίδια στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες όσον αφορά τη χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ στο εσωτερικό τους, αλλά καλούνται να ευθυγραμμιστούν με την περίοδο αποδοχής που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ. Από την 1η Φεβρουαρίου, πρέπει επίσης να εφαρμοστούν νέοι κανόνες όσον αφορά την κωδικοποίηση των αναμνηστικών δόσεων στο πιστοποιητικό.

Άλλωστε, στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στο 7μηνο για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Που πρακτικά σημαίνει ότι όσοι μένουν με τις δυο πρώτες δόσεις θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι με ό,τι περιορισμούς αυτό σημαίνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών και της ταλαιπωρίας που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα», το πιστοποιητικό δεν θα λήγει την 1η Φεβρουαρίου για όσους δεν προχώρησαν στην τρίτη δόση πριν το πέρας του 7μήνου καθώς δόθηκε μια μικρή παράταση μιας εβδομάδας σε όσους δεν μπόρεσαν να κάνουν την τρίτη δόση να πάνε κανονικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.