Αποκλειστικό – Υποχωρεί η κυβέρνηση: Σκέψεις για επιστροφή των υγειονομικών και «χαλάρωση» μέτρων για ανεμβολίαστους

Ενόψει εκλογών η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει πίσω

Αποκλειστικό – Υποχωρεί η κυβέρνηση: Σκέψεις για επιστροφή των υγειονομικών και «χαλάρωση» μέτρων για ανεμβολίαστους

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη Δευτέρα το πρωί η δυναμική συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπουργείο Υγείας και όπως όλα δείχνουν ήδη έχει φέρει αποτελέσματα.

Όπως σας αποκάλυψε πρώτο και μόνο το pronews.gr ήδη υπάρχουν φωνές στην κυβέρνηση που ζητούν την «χαλάρωση» των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, αλλά και των εκλογών.

Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Κύπρος, «σφυρίζουν» το τέλος της πανδημίας και καταργούν τους περιορισμούς, και κάτι παρόμοιο αναμένεται να γίνει και στη χώρα μας.

Απλώς… εμείς θα είμαστε οι τελευταίοι που θα βγουν από την πανδημία, αφού λόγω της διάλυσης του ΕΣΥ καταγράφονται καθημερινά δεκάδες θάνατοι με Covid-19. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του pronews.gr τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού, Μίνας Γκάγκα και αντιπροσωπείας των υγειονομικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της υπουργού, κάτι που έχει τη σημασία του, καθώς μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας είχε επί της ουσίας κλειστή πόρτα.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν σε καλό κλίμα, με τους υγειονομικούς να ζητούν την επιστροφή τους στην εργασία τους με δύο rapid test την εβδομάδα, κάτι με το οποίο – όπως διαρρέεται – δεν διαφωνεί Μίνα Γκάγκα, όμως όπως ισχυρίστηκε είναι μια απόφαση που δεν μπορεί να την πάρει μόνη της. Να σημειωθεί ότι από τη συνάντηση έλλειπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, γιατί είχε κορωνοϊό.

Μάλιστα η Μ.Γκάγκα συναντήθηκε και την Τετάρτη με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, όπου και τέθηκε εκ νέου το αίτημα για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα πόστα τους. Η ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ότι θα υπάρξει απεργία την 23η Φεβρουαρίου αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της. Να σημειώσουμε ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αντέδρασαν έντονα με την συγκεκριμένη απόφαση, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να γίνει άμεσα απεργία διαρκείας.

Από εκεί και πέρα από την πλευρά των υγειονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση τελικά θα κάνει πίσω αργά ή γρήγορα και θα επιστρέψουν οι υγειονομικοί στη θέση τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής των «ειδικών», ο οποίος ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν μετά το τέλος της πανδημίας θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στη θέση τους.

Αφού ο Α.Βατόπουλος είπε ότι είναι μια απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση και όχι οι επιστήμονες, είπε: «Όταν τελειώσει η πανδημία μπορεί ο καθένας να γυρίσει στη δουλειά του, δεν είναι όμως κάτι που μπορεί να σκεφτόμαστε τώρα».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θα καταργηθούν και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση-διασκέδαση κτλ. παρόλα αυτά να τονίσουμε εκ νέου ότι δεν είναι κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Η εκτίμηση είναι ότι στα μέσα Μαρτίου θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, καθώς θα ανοίγει ο τουρισμός, αλλά και θα φτάνουμε στην 31η Μαρτίου. Πρόκειται για την ημερομηνία μέχρι την οποία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να μην τεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και ήδη οι υγειονομικοί έχουν στήσει ένα δικό τους Πολυτεχνείο στο υπουργείο Υγείας, όπου και ζητούν την άμεση κατάργηση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έκανε ήδη πίσω στο θέμα των περίπου 10.000 διπλοεμβολιασμένων υγειονομικών, οι οποίοι πλέον θεωρούνται ανεμβολίαστοι, παρόλα αυτά δεν βγήκαν σε αναστολή εργασίας και εργάζονται με δύο rapid test.

Να τονίσουμε ότι δεν συζητιέται η κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ούτε και η κατάργηση του πιστοποιητικού Covid-19, αυτό που συζητιέται είναι η «χαλάρωση» των μέτρων και για τους ανεμβολίαστους.

Από εκεί και πέρα οι «ειδικοί» κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αποφάσισαν ότι θα «χαλαρώσουν» τα μέτρα για τους εμβολιασμένους.

Οι εισηγήσεις των «ειδικών» για τη νέα χαλάρωση μέτρων που θα ισχύουν από το Σάββατο

  • την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης,
  • την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών,
  • την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και
  • την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Η ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας

Ακολούθως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προέβη στις αντίστοιχες ανακοινώσεις:

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Σε αυριανή (σ.σ. σημερινή) της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.