Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Τι να προσέχετε όταν τρώτε σε εστιατόριο, καντίνα, fast food

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Τι να προσέχετε όταν τρώτε σε εστιατόριο, καντίνα, fast food

Συστάσεις για να διαλέγουμε με ασφάλεια φαγητό από εστιατόρια, καντίνες, σνακ μπαρ και ταχυφαγεία (fast food) εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε αυτές συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρατηρούν μερικές λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη σημασία.

Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ συνιστά τα εξής:

  • Να επιλέγετε εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων
  • Να μην καταναλώνετε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά ή/και γεύση.
  • Να ζητάτε πάντοτε να είναι καλοψημένο το κρέας.
  • Να μην καταναλώνετε λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά (έχουν π.χ. χώμα).
  • Να μην αγοράζετε έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν βρίσκονται στο ψυγείο (θερμοκρασίες 1-5 βαθμοί Κελσίου), εκτός κι αν τα παρασκευάζει μπροστά σας ο πωλητής και σας τα δίνει αμέσως.
  • Να βεβαιώνεστε ότι τα έτοιμα γεύματα που σερβίρονται ζεστά, διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 50 βαθμών Κελσίου.
  • Να βεβαιώνεστε ότι οι σαλάτες στο salad bar διατηρούνται σε ψύξη (θερμοκρασίες 1-5 βαθμοί Κελσίου). Πρέπει επίσης να είναι προφυλαγμένες από μύγες, άλλα έντομα και σκόνη.
  • Να βεβαιώνεστε ότι τα χύμα παγωτά βρίσκονται σε κατάψυξη. Πρέπει να είναι σκληρά, χωρίς κρυστάλλους πάγου. Δεν πρέπει επίσης να είναι εκτεθειμένα σε μύγες και άλλα έντομα, ενώ πρέπει να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
  • Να βεβαιώνεστε ότι ο γύρος, τα σουτζουκάκια και τα λουκάνικα είναι καλοψημένα.
  • Μην αγοράζετε αναψυκτικά και νερό από ψυγεία εκτεθειμένα στον ήλιο.
  • Να πετάτε τα έτοιμα φαγητά που δεν καταναλώνετε μέσα σε 2 ώρες από την αγορά τους και δεν τα αποθηκεύετε σε ψυγείο.

Τα δικαιώματα των καταναλωτών
Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησης να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη σε περίπτωση μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γεγονός που επισύρει αυστηρές κυρώσεις, καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.