ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου το κόκκινο κρέας;

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου το κόκκινο κρέας;

Όσο περισσότερο κόκκινο κρέας τρώνε οι γυναίκες, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη σε χιλιάδες εθελόντριες.

Νέα στοιχεία που συσχετίζουν το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη με χιλιάδες γυναίκες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο κόκκινο κρέας έτρωγαν, τόσο πιθανότερο ήταν να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, όσο περισσότερο λευκό κρέας έτρωγαν, τόσο πιο προστατευμένες ήσαν.

Χρησιμοποιώντας εξ άλλου ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο οι επιστήμονες υπολόγισαν πως αν οι γυναίκες αντικαθιστούσαν τις μπριζόλες με κοτόπουλο, θα μείωναν κατά 28% τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού και το κόκκινο κρέας

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι κάθε γυναίκα ένα μία πιθανότητα στις 10 να τον εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Στο περίπου 5% των περιπτώσεων ο καρκίνος του μαστού έχει κληρονομική συνιστώσα. Στις υπόλοιπες όμως είναι σποραδικός, δηλαδή εμφανίζεται τυχαία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακηρύξει το κόκκινο κρέας στις «πιθανώς καρκινογόνες» ουσίες για τον άνθρωπο. Και συνιστά να περιορίζουμε την κατανάλωσή του σε περίπου μία μερίδα την εβδομάδα. Κόκκινο κρέας είναι το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και μερικά ζώα κυνηγιού.

Αν και τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το πολύ κόκκινο κρέας ήταν η αιτία του καρκίνου του μαστού ή ότι το κοτόπουλο είναι η αιτία αποφυγής του σε πολλές γυναίκες, υποδηλώνουν πως η αντικατάστασή των δύο δεν θα ήταν διόλου κακή ιδέα.

«Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πουλερικό μπορεί να είναι μια απλή κίνηση για να μειωθούν τα κρούσματα καρκίνου του μαστού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Dale Sandler, από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας (NIEHS).

Η νέα μελέτη για το κόκκινο κρέας

Η Dr Sandler και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία από 42.012 εθελόντριες, τις οποίες άρχισαν να μελετούν την περίοδο 2003-2009. Στη διάρκεια 7,6 ετών παρακολούθησης διαγνώσθηκαν 1.536 κρούσματα διηθητικού καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διηθητικό καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, όσες έτρωγαν τα περισσότερα πουλερικά είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο.

Η υποκατάσταση του πρώτου με το δεύτερο συσχετίσθηκε, όπως προαναφέρθηκε, με σημαντική μείωση του κινδύνου.

Η μελέτη δεν έδειξε να παίζουν ρόλο οι μέθοδοι ή οι θερμοκρασίες μαγειρέματος.

Η συσχέτιση του κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του μαστού παρέμεινε ισχυρή όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου. Τέτοιοι παράγοντες για καρκίνο του μαστού είναι:

Η οικονομική κατάσταση

Η παχυσαρκία

Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας

Η κατανάλωση αλκοόλ

Άλλοι διατροφικοί παράγοντες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Cancer.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.