Aνθρακούχο νερό: Μύθοι και πραγματικότητα

Aνθρακούχο νερό: Μύθοι και πραγματικότητα

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να πίνουν ανθρακούχο νερό κι όχι φυσικό στην καθημερινότητά τους και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο ακίνδυνο τελικά!

Ακολουθούν 2+1 αλήθειες που καταρρίπτουν βασικούς μύθους για το ανθρακούχο νερό. Την επόμενη φορά, λοιπόν, φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι και να δώσετε τις απαντήσεις που αξίζουν σε εκείνους που τις αξίζουν.

Μύθος 1ος: Το ανθρακούχο καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης, το pH του ανθρακούχου (με ανώτατο όριο το 5) είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν βλάπτει το σμάλτο των δοντιών.

Δεν ισχύει το ίδιο με τα υπόλοιπα ανθρακούχα ποτά (τύπου κόλα, καθώς σε αυτή την περίπτωση το εν λόγω ανθρακούχο ρόφημα περιέχει ζάχαρη). Σε κάθε περίπτωση, πριν αγοράσετε ένα ανθρακούχο νερό, να κοιτάζετε στα συστατικά του για τυχόν πρόσθετα σάκχαρα ή χρωστικές και οξέα.

Μύθος 2ος: Το ανθρακούχο μειώνει το ασβέστιο στα οστά, προκαλώντας ακόμη και οστεοπόρωση

Πράγματι, υπάρχουν κάποιες έρευνες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών συνδέεται με τη μείωση της οστικής πυκνότητας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, ωστόσο αυτό αφορά κυρίως αφεψήματα τύπου κόλα και όχι όλα τα ανθρακούχα.

Επιπλέον, υπάρχει και μια έρευνα στην οποία οι ερευνητές έδιναν στη μία ομάδα συμμετεχόντων να πίνουν ένα λίτρο μεταλλικό νερό την ημέρα και στην άλλη ένα λίτρο ανθρακούχο νερό την ημέρα για διάστημα μέχρι και 8 εβδομάδων. Σε καμία από τις δύο ομάδες δεν διαπιστώθηκε απώλεια οστικής πυκνότητας. Οπότε καλό θα ήταν να μη βγάζετε κάτι από τη διατροφή σας αν δεν έχετε τη γνώμη του ειδικού.

Μύθος 3ος: Το ανθρακούχο δεν ενυδατώνει όσο το φυσικό μεταλλικό νερό

Λάθος και αυτή η αντίληψη, όπως αποδεικνύει μελέτη της Ακαδημίας της Οξφόρδης. Επιπλέον, η Αμερικανική Εφημερίδα Κλινικής Διατροφής συνέκρινε το ανθρακούχο νερό με άλλα δημοφιλή ποτά (κόλα, χυμοί, τσάι, καφές, γάλα) και κατέληξε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ τους όσον αφορά την ενυδάτωση.

Ναι, κατά πάσα πιθανότητα έως σήμερα είχατε ακούσει ότι ο καφές και το τσάι αφυδατώνουν τον οργανισμό, όμως οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όταν τα ποτά αυτά καταναλώνονται με μετριοπάθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μυστικό
Να προτιμάτε το φυσικό μεταλλικό νερό στη διάρκεια άσκησης, καθώς το ανθρακούχο παράγει συσσώρευση άνθρακα και προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.