ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Δείτε πως θα… χαλαρώσετε όταν «πέσετε» σε μποτιλιάρισμα

Δείτε πως θα… χαλαρώσετε όταν «πέσετε» σε μποτιλιάρισμα

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει πως το στρες κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και ξαφνικών καρδιακών επιπλοκών όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ένας σύμμαχος για άμβλυνση του κινδύνου φαίνεται πώς είναι η μουσική.

Τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (UNESP) δείχνουν πως η ακρόαση χαλαρής μουσικής, όπως για παράδειγμα η ορχηστρική, θα μπορούσε να ανακουφίσει το άγχος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Complementary Therapies in Medicine.

«Βρήκαμε πως η καρδιακή επιβάρυνση στους συμμετέχοντες στο πείραμά μας μειώθηκε όταν άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια της οδήγησης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Vitor Engracia Valenti.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιδράσεις της μουσικής στην καρδιακή επιβάρυνση πέντε γυναικών 18-23 ετών. Όλες οι συμμετέχουσες ήταν υγιείς, δεν θεωρούνταν πολύ έμπειρες οδηγοί (οδηγούσαν 1-2 φορές την εβδομάδα) και είχαν πάρει το δίπλωμα οδήγησής τους 1-7 χρόνια πριν τη διεξαγωγή της έρευνας.

«Επιλέξαμε να αξιολογήσουμε γυναίκες που δεν ήταν πολύ έμπειρες οδηγοί, επειδή οι άνθρωποι που οδηγούν συχνά και έχουν δίπλωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα ανταποκρίνονται καλύτερα στις αγχωτικές καταστάσεις κατά την οδήγηση», εξήγησε ο Δρ. Valenti.

Οι εθελόντριες αξιολογήθηκαν δύο μέρες, σε διαφορετικές καταστάσεις και με τυχαία σειρά. Στην πρώτη περίπτωση οδήγησαν για 20 λεπτά σε ώρα αιχμής κατά μήκος μίας διαδρομής τριών χιλιομέτρων χωρίς να ακούνε μουσική.

Την επόμενη μέρα, οι εθελόντριες οδήγησαν την ίδια διαδρομή, την ίδια ώρα της μέρας, αλλά άκουγαν ορχηστρική μουσική.

«Για να αυξήσουμε το βαθμό της πίεσης, ζητήσαμε από τις εθελόντριες να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο που δεν τους ανήκε καθώς το να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους θα μπορούσε να τους βοηθήσει», δήλωσε ο Δρ. Valenti.

Ο έλεγχος της καρδιάς έγινε με χρήση συσκευής μέτρησης των παλμών της καρδιάς (holter ρυθμού) προσαρμοσμένη στο στήθος των συμμετεχουσών.

«Η αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος μειώνει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, ενώ αυξάνεται η έντονη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος την αυξάνει», εξήγησε ο Δρ. Valenti.

Η ανάλυση έδειξε μείωση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού στους εθελοντές που οδήγησαν χωρίς μουσική, υποδεικνύοντας χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, αλλά ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Αντίθετα, η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, αυξήθηκε στις οδηγούς που άκουγαν μουσική, υποδηλώνοντας υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και μείωση της δραστηριότητας του συμπαθητικού.

«Η ακρόαση μουσικής μείωσε την πίεση που ένιωθαν οι εθελόντριες κατά την οδήγηση», δήλωσε ο Δρ. Valenti. Η μελέτη αφορούσε μόνο τις γυναίκες για να ελεγχθεί η επίδραση των ορμονών του φύλου. «Εάν συμμετείχαν και άνδρες και γυναίκες και διαπιστώναμε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες οι γυναικείες ορμόνες», εξήγησε.

Κατά την άποψή του, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία προληπτικών μέτρων για περιπτώσεις οξείας πίεσης, όπως η οδήγηση σε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η ακρόαση μουσικής θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τέτοιο προληπτικό μέτρο υπέρ της καρδιαγγειακής υγείας σε καταστάσεις έντονου άγχους, όπως η οδήγηση, κατά τις ώρες αιχμής», κατέληξε ο Δρ. Valenti.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.