Σ.Τσιόδρας: «Η ιχνηλάτηση σε γηροκομεία και δομές φιλοξενίας αστέγων το νέο στοίχημα των αρμοδίων» (βίντεο)

Σ.Τσιόδρας: «Η ιχνηλάτηση σε γηροκομεία και δομές φιλοξενίας αστέγων το νέο στοίχημα των αρμοδίων» (βίντεο)

Η νόσηση με τη λοίμωξη Covid-19 ενός ατόμου που φιλοξενούνταν στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στον Πειραιά, μαζί με άλλα 136 άτομα, την οποία ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, δεν αιφνιδίασε τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές – που απομόνωσαν αμέσως τον ασθενή και έλεγξαν τους άλλους φιλοξενούμενους και το προσωπικό.

Τα κέντρα αποκατάστασης, οι δομές αστέγων, οι μονάδες φροντίδας για ηλικιωμένους ή οι δομές χρόνιων πασχόντων ως χώροι διαμονής πολλών ατόμων και μάλιστα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένων και με προβλήματα υγείας, βρίσκονταν εξαρχής στο μικροσκόπιο των αρμοδίων στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται να ελεγχθεί η διασπορά της νόσου και να προστατευθούν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό. Τα γηροκομεία οταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, πριν καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας, και με αφορμή το θλιβερό συμβάν στην Ισπανία, όπου βρέθηκαν σε γηροκομείο άνθρωποι ηλικιωμένοι εγκαταλελειμμένοι και νεκροί λόγω του κορωνοϊού. «Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων ευγηρίας στην Ισπανία και στο τι αντιμετώπισαν εκεί αβοήθητοι οι ηλικιωμένοι και υπέργηροι ασθενείς» είχε πει ο καθηγητής, ο οποίος έχει εκδηλώσει συναισθηματική φόρτιση αρκετές φορές αναφερόμενος στους ηλικιωμένους συνοδοιπόρους μας στο ταξίδι της ζωής.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 300 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι μισές μη κερδοσκοπικές υπό την εποπτεία της Εκκλησίας και οι άλλες από ιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), σε αυτές τις νόμιμα λειτουργούσες Μονάδες φιλοξενούνται περίπου 25.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Υπολογίζεται δε πως άλλοι τόσοι είναι οι άνθρωποι που απασχολούνται στις δομές αυτές. Αντιλαμβάνεται αμέσως κάποιος την απρόβλεπτη και επικίνδυνη εξέλιξη που θα είχε η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, εάν αυτός εισέβαλε στο ευάλωτο πεδίο των ηλικιωμένων και με προβλήματα υγείας.

Μαλιστα, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη με δεδομένο ότι υπάρχουν και Μονάδες που δεν λειτουργούν με τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, εκμεταλλευόμενες τους ελλιπείς ή και ανύπαρκτους ελέγχους της πολιτείας σε αυτές τις δομές. Οι παράνομες μονάδες αποτελούν μια πληγή κοινωνική, οικονομική, φορολογική, που πλέον κινδυνεύει να αποτελέσει και υγειονομική πληγή.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, στις Μονάδες μέλη της έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα όπως προβλέπονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ό,τι αφορά όσους διαμένουν στις ΜΦΗ αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτές, καθώς οι τελευταίοι είναι εκείνοι που πιθανόν να «μεταφέρουν» τον κορωνοιό.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίου πλην ιατρικών λόγων, έχουν ανασταλεί οι ομαδικές δραστηριότητες στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Οι εργαζομένοι οφείλουν να ακολουθούν τα αυστηρά μέτρα για την τήρηση των μέτρων υγιεινής ώστε να μην γίνουν κρίκοι στην αλυσίδα της διασποράς προστατεύοντας παράλληλα τους εαυτούς τους. Παράλληλα, όλοι ακολουθούν εντολές για την προσεκτική και άμεςη καταγραφή πιθανών ύποπτων συμπτωμάτων γριπώδους συνδρομής ή λοίμωξης του αναπνευστικού στους ηλικιωμένους αλλά και στο προσωπικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται και στις Μονάδες Χρονίων Παθήσεων όπως και στα περίπου 70 Κέντρα Αποκατάστασης που υπάρχουν στη χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.