ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κορωνοϊός: «Ναι» ή «όχι» στη χρήση μάσκας – Τι λένε οι μελέτες; – Τι έλεγε ο Σ. Τσιόδρας;

Κορωνοϊός: «Ναι» ή «όχι» στη χρήση μάσκας – Τι λένε οι μελέτες; – Τι έλεγε ο Σ. Τσιόδρας;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κορωνοϊός είναι η πανδημία των αμφιβολιών, παρά τα όσα έλεγε μέχρι στιγμής ο Σωτήρης Τσιόδρας, για την χρήση μασκών, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε, τα «γύρισε», υποστηρίζοντας ότι τελικά ίσως και ο γενικός πληθυσμός να πρέπει να τις φοράει ως μέτρο προφύλαξης. Κάτι το οποίο μάλιστα πρότεινε και ο Ντόναλντ Τραμπ στους Αμερικανούς.

Η χρήση μάσκας από μέτρο κατά της ρύπανσης (κυρίως) στις χώρες της Ασίας, μετατρέπεται όσο περνούν οι ημέρες σε καθημερινό αξεσουάρ προφύλαξης κατά της πανδημίας σε ολόκληρη την υφήλιο.

Όσο μάλιστα τα κρούσματα πυκνώνουν όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην χρήση της με αποτέλεσμα να έχουν παρατηρηθεί έως και διπλωματικά επεισόδια μεταξύ χωρών στην μάχη για την προμήθεια τους, ενώ η τιμή τους έχει εκτοξευθεί.

Την ίδια στιγμή η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει ενιαία θέση για το αν οι μάσκες πρέπει να χρησιμοπούνται από τον γενικό πληθυσμό, εκτός βέβαια από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ή και όσους νοσούν, όπου εκεί η χρήση τους είναι επιβεβλημένη.

Στο ζήτημα έχει αναφερθεί κατ΄ επανάληψη ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της ενημέρωσης στα μέσα της εβδομάδας επιβεβαίωσε ότι “κάποιοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πιστεύουν ότι η μάσκα μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτή την πανδημία”. Συμπλήρωσε όμως παράλληλα ότι τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και το αμερικανικό Κέντρο Νοσημάτων (CDC) έχουν ανακοινώσει πως μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού, όσοι τα φροντίζουν και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να φορούν μάσκες.

“Είναι η πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων και των ερωτηματικών. Βλέπω τη στρατηγική κάποιων χωρών και των υγειονομικών τους αρχών στην Ασία, να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκες για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν συμπτώματα. Και κάποιες ευρωπαικές χώρες, να μιλούν ήδη για τις στρατηγικές αυτές” είπε ο γνωστός λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι το μέγιστο όφελος για τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους περιποιούνται.

“Εκεί χρειάζονται περισσότερο. Αν μάλιστα τηρούμε όλοι μας τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους” κατέληξε.

Στην χρήση των μασκών αναφέρθηκε και κατά την χθεσινή ενημέρωση.

Επανέλαβε ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα προφύλαξης διότι όπως εξήγησε ακόμα και με μάσκες πρέπει να τηρούμε αποστάσεις. Είπε επίσης ότι οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μην την χρησιμοποιούν σωστά και να μολυνθούν.

“Σε ανοικτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε” δήλωσε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι “κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα, σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα”.

Και διευκρίνισε: “μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, πρέπει να φερόμαστε σαν να τον έχουμε ήδη και να μην κολλήσουμε τους άλλους. Το 40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντίλι, βγάζω το μαντίλι και ενδέχεται να γίνει μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα ή μαντίλι, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η εκτεταμένη χρήση από το ευρύ κοινό περιορίζει την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19. Κατά το ίδιο δημοσίευμα και το αμερικανικό Κέντρο Νοσημάτων (CDC) εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις οδηγίες του επί του θέματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξάλλου νέα μελέτη του ΜΙΤ έδειξε ότι ο βήχας και το φτέρνισμα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν διασπορά φυσαλίδων σε απόσταση έξι και οκτώ μέτρων, αντίστοιχα, γεγονός που σημαίνει ότι η διατήρηση απόστασης δύο μέτρων δεν αρκεί. Επίσης, νέες μελέτες ενισχύουν τις αρχικές ενδείξεις πως φορείς του κορωνοϊού που δεν έχουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται ότι νοσούν μεταδίδουν τον ιό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τα νέα στοιχεία που έλαβε από το Χονγκ Κονγκ. Μιλώντας στο CNN, o Ιβάν Χανκ, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το να φοράς μάσκα είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό πράγμα όσον αφορά τον έλεγχο μετάδοσης”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.