ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός άφησε χωρίς θεραπεία εκατομμύρια ασθενείς

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός άφησε χωρίς θεραπεία εκατομμύρια ασθενείς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποίησε πως ο κορωνοϊός Covid-19 έχουν αφήσει χωρίς θεραπεία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και αυτό συνέβη επειδή προκάλεσε σοβαρή δυσλειτουργία στις υπηρεσίες για τους πάσχοντες από μη-μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά από άλλο καμπανάκι που έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαπιστώνοντας ότι ο νέος κορωνοϊός έχει μετατραπεί σε τροχοπέδη και για τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Σε έρευνα που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι σε πολλές χώρες παρουσιάσθηκε καθυστέρηση ή αναβολή στη θεραπεία για νοσήματα όπως:

  • Ο καρκίνος
  • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Επιπλέον, παρατηρείται καθυστέρηση και σε ζωτικής σημασίας προγράμματα πρόληψης, όπως αυτά για:

  • Τον καρκίνο του μαστού
  • Τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία (και) διότι οι πάσχοντες από μη μεταδιδόμενα νοσήματα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για βαριά λοίμωξη και θάνατο από το νέο κορωνοϊό.

«Τα ευρήματα της έρευνάς μας επιβεβαιώνουν αυτό που ακούγαμε εδώ και μήνες», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ.

​«Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται θεραπεία για ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο διαβήτης δεν λαμβάνουν τις υπηρεσίες και τα φάρμακα που χρειάζονται. Ο κορωνοϊός Covid-19 δεν πρέπει να διαταράξει άλλο τη φροντίδα των ασθενών. Κάθε χώρα πρέπει να βρει καινοτόμους τρόπους για να συνεχιστούν οι ζωτικές υπηρεσίες υγείας, παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ποιες θεραπείες μειώθηκαν

Η νέα έρευνα διεξήχθη σε 155 χώρες του κόσμου. Εκπρόσωποι των χωρών αυτών συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια στη διάρκεια του Μαΐου. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους:

  • Σε περισσότερες από τις μισές χώρες (στο 53%) μειώθηκε ή αναβλήθηκε η φροντίδα των ασθενών με υπέρταση
  • Στο 49% μειώθηκε ή αναβλήθηκε η θεραπεία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ή/και διαβητικές επιπλοκές
  • Στο 42% μειώθηκε ή αναβλήθηκε η θεραπεία για τον καρκίνο
  • Στο 31% μειώθηκε ή αναβλήθηκε η θεραπεία για επείγοντα καρδιαγγειακά προβλήματα

Επιπλέον, σχεδόν στα δύο τρίτα (το 63%) των χωρών μειώθηκαν οι θεραπείες αποκατάστασης. Ωστόσο η αποκατάσταση είναι απαραίτητη μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Τέτοια προβλήματα είναι το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, οι τραυματισμοί, ακόμα και η σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες (στο 94%) η αντιμετώπιση της πανδημίας ανατέθηκε στο προσωπικό των υπουργείων Υγείας που ασχολιόταν με τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα, το οποίο έπαψε να ασχολείται με αυτά. Όσον αφορά την πρόληψη, το 50% των χωρών είπαν ότι ανέβαλλαν προσωρινά τα σχετικά προγράμματα.

Οι αιτίες των καθυστερήσεων και των αναβολών

Για ποιον λόγο, όμως, οι χώρες διέκοψαν ή μείωσαν τις υπηρεσίες για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα; Οι συνηθέστεροι λόγοι που επικαλέστηκαν ήταν:

  • Ακύρωση των προγραμματισμένων θεραπειών
  • Σημαντικές μειώσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς
  • Ελλείψεις προσωπικού, λόγω των αποσπάσεων στις Κλινικές νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό
  • Ελλείψεις φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων ή άλλων τεχνολογιών (την επικαλέστηκαν μία στις πέντε χώρες)

Από την έναρξη της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούσε να μειωθούν οι μη-επείγουσες υπηρεσίες που παρέχουν τα νοσηλευτικά κέντρα, για να περιοριστεί ο κίνδυνος να διασπαρεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο η θεραπεία για τα προαναφερθέντα μη-μεταδιδόμενα νοσήματα δεν μπορεί να θεωρηθεί μη-επείγουσα, τονίζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, τέλος, πως μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών περισσότερες από μία στις τέσσερις (το 28%) δεν ενέταξαν τις υπηρεσίες γι’ αυτά τα νοσήματα στα επιχειρησιακά σχέδια εναντίον του κορωνοϊού. Το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στα αναπτυσσόμενα κράτη είναι 58%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα σκοτώνουν ετησίως 41 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (ευθύνονται για το 71% όλων των θανάτων). Από τα θύματά τους, τα 15 εκατομμύρια χάνουν πρόωρα τη ζωή τους (σε ηλικία 30-69 ετών).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.