«Ξεσκονίστε τα εκλογικά σας βιβλιάρια» θα έλεγαν παλιά

Οσφυαλγία: Πως συνδέεται με τον πονοκέφαλο

Οσφυαλγία: Πως συνδέεται με τον πονοκέφαλο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Οι άνθρωποι με επίμονους πόνους στη μέση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν και από έντονους πονοκεφάλους, όπως αποκάλυψε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Headache and Pain, υποδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ των δύο τύπων πόνου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν μελλοντικά σε μια κοινή θεραπεία.

Οι χρόνιες κεφαλαλγίες και ο επίμονος πόνος στη μέση είναι δύο εξουθενωτικές καταστάσεις και κύριες αιτίες ανικανότητας παγκοσμίως, αφού κατατάσσονται στις πέντε πρώτες αιτίες που οι άνθρωποι βιώνουν δυσκολία εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Όσον αφορά στους πονοκεφάλους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι και το 4% των ατόμων του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από αυτούς για 15 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα.

Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν μελέτες που έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ οσφυαλγίας και χρόνιας ημικρανίας και κεφαλαλγίας. Για την επιβεβαίωσή της, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Warwick, πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση δεκατεσσάρων μελετών με συνολικά 460.195 συμμετέχοντες και προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τη σχέση.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε άτομα με χρόνιες διαταραχές κεφαλαλγίας, σε εκείνους που θα είχαν πονοκεφάλους τις περισσότερες ημέρες του μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες και σε άτομα με επίμονο πόνο στη μέση που βίωναν αυτόν τον πόνο καθημερινά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους πάνω από ένας στους 100 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν και από τα δύο είδη πόνου.

Βρήκαν πως υπάρχει συσχέτιση. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που βιώνουν τον έναν πόνο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώνουν και τον άλλο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε πονοκεφάλους ούτε πόνο στη μέση.

Μέχρι σήμερα οι δύο παθήσεις αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Για τους ασθενείς με επίμονους πονοκεφάλους και με ημικρανία υπάρχουν ειδικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Επίσης, για τον πόνο στη μέση, συστήνονται φυσικοθεραπείες και μασάζ. Όμως, στην οξεία φάση του πόνου δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές. Μάλιστα, εάν δεν έχει τεθεί σωστή διάγνωση υπάρχει όχι μόνο κίνδυνος επιδείνωσης του πόνου αλλά και πρόκλησης περαιτέρω βλάβης στην περιοχή που μπορεί να οδηγήσει άμεσα τον ασθενή στο χειρουργείο. Η αντιμετώπιση του πόνου μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συμπεριφορικές προσεγγίσεις και ψυχολογική υποστήριξη για τα άτομα που ο πόνος τα έχει ακινητοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι συμπεριφορικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν και τους ανθρώπους που ζουν με χρόνιους πονοκεφάλους.

Ο συσχετισμός των δύο παθήσεων ενδεχομένως να εξηγείται με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στον πόνο, αφού μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις φυσικές αιτίες πρόκλησης του πονοκέφαλου και της οσφυαλγίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα του πόνου, έτσι ώστε ο πόνος ίδιας έντασης να γίνει αισθητός διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.