
Για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία του κορωνοϊού μίλησε ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι σήμερα Παρασκευή στην επιτροπή θα συζητηθεί και το θέμα των σχολείων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη χρήση διπλών μασκών εμφανίστηκε επιφυλακτικός κατά πόσο είναι εφικτή.
«Ασφαλώς προβληματίζουν πολύ οι εξελίξεις (αύξηση πίεσης σε νοσοκομεία, αύξηση κρουσμάτων από μεταλλάξεις, αυξημένα κρούσματα). Βέβαια τις προηγούμενες μέρες έγιναν λιγότερα τεστ, άρα αναμένει κανείς μια αύξηση που δεν είναι πραγματική, αλλά μπορεί να είναι και πολύ πραγματική θα το δούμε τις επόμενες μέρες, ας μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα» διευκρίνισε ο επιδημιολόγος.
«Θα ήθελα να δω τα πλήρη δεδομένα για να έχω γνώση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξητική τάση κρουσμάτων, τα χθεσινά δεδομένα είναι περίπου μια εβδομάδα πριν» εξήγησε.
Όπως επισήμανε, ο εμβολιασμός των 60 και πάνω θα μειώσει κατά 91% τους θανάτους από COVID και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ, και το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από παρατηρήσεις που έχουν γίνει. «Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίας 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων. Στόχος των εμβολιασμών οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Όσο μεγαλύτερη ηλικία τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα για θανάτους και για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Αυτό ισχύει για όλα τα νοσήματα… Ο κορωνοϊός όμως είναι ιδιαίτερος, με πολύ έντονο τρόπο έχει προτίμηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και με πολύ έντονο τρόπο σέβεται τις μικρότερες ηλικίες» συνέχισε.
Σχολεία
«Θα τεθεί το θέμα των σχολείων στην επιτροπή σήμερα Παρασκευή δίνουμε προτεραιότητα για τα σχολεία, αλλά δεν μπορώ να σας πω, γιατί πρέπει να έχουμε τα πλήρη δεδομένα. Ο κύριος τρόπος αποφυγής της διασποράς των νέων στελεχών είναι η τήρηση των μέτρων. Πρέπει να βρούμε ισορροπία. Και κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και να προφυλασσόμαστε» σημείωσε.
Διπλή μάσκα
Όσον αφορά τη διπλή μάσκα ο καθηγητής αποσαφήνισε ότι έχουν προκύψει σαφέστερα ερευνητικά δεδομένα για τη χρήση της, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. «Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να σταθμίσουμε και πώς θα είναι εφικτό… Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγω και να σας πω τα πιο αυστηρά μέτρα που υπάρχουν» είπε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.