Ο Βασίλης Κικίλιας στις σημερινές του ανακοινώσεις κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι αν μέσα στις επόμενες 48 ώρες δεν υπάρξουν εξελίξεις, τότε θα προχωρήσει σε επίταξη.

Αρκετοί είναι οι πολίτες όμως που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ο συγκεκριμένος όρος και κατ’ επέκταση δεν έχουν ιδέα τι πρόκειται να συμβεί.

Αρχικά υπενθυμίζεται ότι σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό είχε προχωρήσει το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία της οποίας δέχονταν ασφυκτική πίεση, καθώς η πόλη βρισκόταν στο επίκεντρο της πανδημίας.

Το Υπουργείο Υγείας επικαλέστηκε διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα το άρθρο 18 παράγραφος 3, σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του άρθρου 5 και την παράγραφο 3 του άρθρου 21 («το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων») που του δίνουν το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής επιστράτευσης.

Τι είναι η επίταξη

Πολιτική επιστράτευση είναι η υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών των ατόμων που επιτάσσονται, καθώς επίσης των πόρων και των μέσων που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης συμπεριλαμβανόταν σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που «πέρασε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ωστόσο διατηρήθηκε το δικαίωμα της κυβέρνησης για επίταξη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, αλλά και σε περιπτώσεις κινδύνου της δημόσιας υγείας, όπως συμβαίνει τώρα με τον κορονοϊό.

Οι δύο αυτές εξαιρέσεις προβλέπονται και στο Σύνταγμα, το οποίο αναφέρει ρητώς ότι:

«Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου, ή επιστράτευσης για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας, ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία, ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε περίπτωση επίταξης από το κράτος προβλέπεται αποζημίωση.