Σηκώνεσαι και ακούς το γόνατο να κάνει “κρακ”. Περπατάς και συμβαίνει το ίδιο. Τι συμβαίνει με αυτόν το θόρυβο;

«Συχνά, είναι μόνο το υγρό που καλύπτει τις αρθρώσεις το οποίο ωθείται σε συγκεκριμένες περιοχές κίνησης – και είναι εντελώς καλοήθη», εξηγεί ο περιφερειακός διευθυντής του Interstate Rehab στο Buena Park της Καλιφόρνια, Benjamin Butts. Είτε ο θόρυβος που κάνει το γόνατό σου είναι απλώς μια ενόχληση ή ένα σημάδι ενός υποκείμενου ζητήματος υγείας, δεν πρέπει να το αγνοήσεις.

Τι προκαλεί τους ήχους στα γόνατα;

Εάν διαπιστώσεις ότι το γόνατό σου κάνει συχνά αυτόν τον ήχο, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα, λέει ο ειδικός ορθοπεδικός χειρουργός και αθλητικής ιατρικής Bert Mandelbaum. Συνήθως, οφείλεται σε μία από αυτές τις αιτίες:

Σφιχτοί ή μη ευθυγραμμισμένοι μύες

Οι σφιχτοί ή μη ευθυγραμμισμένοι μύες κάνουν κακό στην ισορροπία του γόνατου, εξηγεί ο διευθυντής της React Physical Therapy στο Σικάγο, David Reavy. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει το γόνατο να κάνει το χαρακτηριστικό αυτό ήχο, κάτι που θα μπορούσε να είναι πιθανό πρόβλημα, “επειδή ο χόνδρος μπορεί να φθαρεί και να οδηγήσει ενδεχομένως σε πρώιμη αρθρίτιδα, καθώς και σε πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την επιδείνωση της άρθρωσης.”

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα πορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στα γόνατα λέει ο Mandelbaum. Αυτή η κατάσταση διασπά την επένδυση μέσα στην άρθρωση λόγω διάβρωσης του οστού και του χόνδρου, η οποία παρεμποδίζει την ικανότητα του γόνατος να γλιστρά και να λειτουργεί ομαλά.

Προηγούμενος τραυματισμός στο γόνατο

Συχνά, άτομα που είχαν τραυματισμό στην εφηβεία ή στα είκοσι τους, θα αναπτύξουν ρωγμές, λέει ο Mandelbaum.

Χαλαρός χόνδρος

Ο χόνδρος είναι ένας από τους κύριους τύπους συνδετικού ιστού στο γόνατό και είναι υπεύθυνος για τη λίπανση και βοηθά στην απόσβεση του γόνατός, εξηγεί ο χειρουργός ορθοπεδικής αθλητικής ιατρικής Mark Slabaugh. Εάν ο χόνδρος γύρω από το γόνατό σου είναι χαλαρός, εμποδίζει τη λειτουργία της άρθρωσης όπως πρέπει.

Πώς να σταματήσεις το “σπάσιμο”

“Εάν έχεις οποιοδήποτε είδος πόνου ή πρήξιμο, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό”, λέει ο Δρ Slabaugh. Αλλά αν δεν αισθάνεσαι πόνο και απλώς ενοχλείσαι από τον θόρυβο, τότε η άσκηση είναι πολύ βοηθητική. Συμβουλεύσου έναν ειδικό για τις συγκεκριμένες ασκήσεις που θα πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!