Αποφασίζουν σήμερα οι «ειδικοί» για click away και εμπορικά κέντρα – Τι θα γίνει με το «Πάσχα στο χωριό»

Αποφασίζουν σήμερα οι «ειδικοί» για click away και εμπορικά κέντρα – Τι θα γίνει με το «Πάσχα στο χωριό»

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των «ειδικών», με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πιθανότατα το απόγευμα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από εβδομάδα.

Ένα από τα θέματα για τα οποία θα συζητήσει, αλλά δύσκολα θα πάρει σήμερα αποφάσεις, είναι το Πάσχα στο χωριό. Με τους μισούς «ειδικούς» να λένε τώρα πως πρέπει να το θυσιάσουμε για να κάνουμε καλοκαίρι, όπως βέβαια θυσιάσαμε τις προηγούμενες γιορτές για να κάνουμε Πάσχα.

Και τους υπόλοιπους να λένε «ναι» διότι θα κάνει καλό στους πολίτες να πάρουν αέρα, όμως θα πρέπει να γίνει με υποχρεωτικά τεστ.

Τα σενάρια για το Πάσχα

Η κυβέρνηση αναζητεί μαζί με τους «ειδικούς» τη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» κατά την περίοδο του Πάσχα με ασφαλή τρόπο.

Έτσι, η έξοδος από τις πόλεις θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με αναχώρηση κατόπιν αρνητικού μοριακού τεστ από 48 έως 72 ώρες πριν από το ταξίδι και την επιστροφή με υποχρεωτικό self test.

Επισημαίνεται, πάντως, το self test καθίσταται υποχρεωτικό, από τη Δευτέρα (19/04) για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά, εστίαση, μεταφορές, θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, εργαζόμενους σε τοπική αυτοδιοίκηση, ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και για δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων θα είναι ελεύθεροι όσον αφορά στις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τη σχετική βεβαίωση για το ενδεχόμενο ελέγχου.

Γώγος: Προτεραιότητα έχει το καλοκαίρι

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έκανε λόγο την Πέμπτη (15/04) για σταθεροποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τονίζοντας πως η θετικότητα έχει πέσει, αλλά σημείωσε πως η αποκλιμάκωση στο Σύστημα Υγείας θα αρχίσει να φαίνεται ύστερα από 15 ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση «Πάσχα στο χωριό« πως «όλοι θέλουμε Πάσχα στο χωριό», αλλά έδειξε την επόμενη εβδομάδα για τη λήψη των αποφάσεων.

Ακόμα, ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε με νόημα ότι «προτεραιότητα έχει το καλοκαίρι και ο τουρισμός, ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές».

Βατόπουλος: Τελευταία στιγμή οι αποφάσεις για το Πάσχα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αλκιβιαδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας & Διευθυντής του Τομέα Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, που την Πέμπτη (15/04) υποστήριξε πως οι αποφάσεις για την περίοδο του Πάσχα θα ληφθούν την τελευταία στιγμή.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΤ τόνισε πως «τα self tests και ο εμβολιασμός είναι τα όπλα μας για την επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, πάντα, όμως, με την τήρηση των μέτρων».

Βασιλακόπουλος: Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε

Στο θέμα του Πάσχα αναφέρθηκε την Πέμπτη (15/04) και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας πως «το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε».

Ειδικότερα, ο ιατρός σε σχετικές δηλώσεις στο MEGA είπε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους, είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό και ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος».

Ακόμα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας των self tests, επισημαίνοντας ότι «προφανώς και πρέπει να είναι υποχρεωτικό το self test, γιατί όταν αφήνεις κάτι στη βούληση των ανθρώπων, μπορεί ένα ποσοστό να πει ότι δεν το κάνει».

Αποφάσεις για τα καταστήματα

Στο προσκήνιο βρίσκονται malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια (μόνο για τους μαθητές του Λυκείου), καθώς αναμένεται να γίνουν εισηγήσεις ώστε να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα.

Στην συζήτηση θα μπει και το λιανεμπόριο καθώς υπάρχουν σκέψεις από τις 24 Απριλίου να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μέτρων και οι πολίτες να πηγαίνουν για τις αγορές τους όπως παλιά, χωρίς SMS και click away ή click in shop.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα καταστήματα και οι δραστηριότητες για τα οποία γίνεται συζήτηση αυτή την εβδομάδα από τους λοιμωξιολόγους ώστε να ανοίξουν, είναι τα εξής:

  • Ανοιγμα κέντρων αισθητικής
  • Ανοιγμα πολυκαταστημάτων
  • Ανοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου)
  • Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού (η εισήγηση είναι για το Σάββατο 24 Απριλίου).
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.