ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης της προφυλακτικής θεραπείας «Evusheld»

Το Evusheld μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Covid-19 λοίμωξης κατά 77%

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης της προφυλακτικής θεραπείας «Evusheld»

Το πρωί της Πέμπτης 28 Ιουλίου, άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης για χορήγηση της προφυλακτικής θεραπείας Evusheld έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κλινικών μελετών, το Evusheld μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Covid-19 λοίμωξης κατά 77%, με τη διάρκεια της προστασίας να εκτιμάται σε τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα, το «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca είναι η μόνη θεραπεία αντισωμάτων που διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της υποπαραλλαγής BA.2 της Omicron.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη παραλάβει περίπου 2.000 συσκευασίες του Evusheld – συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης (150 mg tixagevimab με 150 mg cilgavimab) – που αποτελεί αποτελεί την πρώτη προφυλακτική θεραπεία για ιδιαιτέρως ευπαθή άτομα.

Η χορήγηση της προφυλακτικής αγωγής θα γίνεται βάσει της ίδιας διαδικασίας που ισχύει και για τα αντιικά χάπια, δηλαδή κατόπιν αίτησης του θεράποντος ιατρού στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Την αίτηση θα εξετάζει πενταμελής Επιτροπή επιστημόνων που θα αξιολογεί τον ασθενή και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί, και στη συνέχεια θα ακολουθεί η συνταγογράφηση του σκευάσματος.

Η Επιτροπή έχει ορίσει το πλαίσιο της ομάδας ασθενών που μπορούν σε πρώτη φάση να λάβουν την προφυλακτική αγωγή.

Πρόκειται για άτομα με κίνδυνο σοβαρής νόσησης, τα οποία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς σε εμβόλιο λόγω της κατάστασης της υγείας τους ή της θεραπείας που λαμβάνουν.

Ειδικότερα, θα διατίθεται σε ενήλικες ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια υπό θεραπεία, σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων και σε όσους λαμβάνουν θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες έναντι Β κυττάρων.

Όσοι αιτηθούν την προφυλακτική θεραπεία δεν πρέπει να έχουν νοσήσει (κάτι που θα ελέγχεται από το Μητρώο ασθενών covid-19), ενώ η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από αρνητικό μοριακό τεστ κορωνοϊού 24 ωρών.

Η θετική ή αρνητική απάντηση της Επιτροπής θα δίδεται μέσα σε 24 ώρες και θα αποστέλλεται με μήνυμα (SMS) στο κινητό τηλέφωνο του ασθενή και του γιατρού που υπέβαλε την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα.

Στην περίπτωση θετικής απάντησης της Επιτροπής, ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για τον προγραμματισμό του ραντεβού του σε νοσοκομείο ώστε να λάβει την ενέσιμη θεραπεία (πρόκειται για δύο ενέσεις που θα χορηγούνται διαδοχικά ενδομυικά).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεδομένου ότι οι τρεις πρώτες ομάδες ανοσοκατασταλμένων που θα έχουν πρόσβαση στην προφυλακτική αγωγή, παρακολουθούνται από εξειδικευμένους, κυρίως νοσοκομειακούς γιατρούς, η χορήγηση της θεραπείας θα γίνεται σε νοσοκομεία, αρχικά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια και στα πανεπιστημιακά της περιφέρειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.