ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δείτε πώς συνδέεται η ημικρανία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Τι έδειξε νέα έρευνα

Δείτε πώς συνδέεται η ημικρανία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού σε άτομα με ημικρανία είναι παρόμοιος για άνδρες και γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΕΜ) και αιμορραγικό εγκεφαλικό είναι υψηλότερος μόνο στις γυναίκες με ημικρανία.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Άαρχους της Δανίας, μελέτησαν ιατρικά αρχεία της περιόδου 1996-2018, για άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών.

Η ανάλυση περιελάμβανε 179.680 γυναίκες και 40.757 άνδρες με ημικρανία που εντοπίστηκαν μέσω εκτελεσμένων συνταγών για ειδικά φάρμακα για την ημικρανία και συνέκριναν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από την ηλικία των 60 ετών με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα του γενικού πληθυσμού χωρίς ημικρανία.

Η ανάλυση έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με ημικρανία είχαν παρόμοια αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν και ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τους άνδρες με ημικρανία και τον γενικό πληθυσμό.

Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την ημικρανία, καθώς η πάθηση διαγιγνώσκεται κυρίως σε γυναίκες.

Βέβαια, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεδομένου ότι χρησιμοποίησαν αρχεία συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον εντοπισμό ασθενών με ημικρανία, μπορεί να μην έχουν συμπεριλάβει άτομα που δεν έχουν λάβει θεραπεία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποεκτίμηση της επίδρασης της ημικρανίας σε αυτά τα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, επίσης, ότι είναι ζωτικής σημασία να εντοπιστούν τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων, ώστε να διευκολυνθούν οι στοχευμένες προληπτικές θεραπείες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.