ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τα λάθη που σας οδηγούν στο να καταναλώνετε παραπάνω θερμίδες

Τα λάθη που σας οδηγούν στο να καταναλώνετε παραπάνω θερμίδες

Υπάρχουν πάρα πολλές επιρροές στην καθημερινότητά μας και ιδιαίτερα στο κομμάτι του φαγητού, είτε από το ίντερνετ, την τηλεόραση, τις έτοιμες επιλογές φαγητού-σνακ, ακόμα και από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε.

Έτσι, είναι πιο εύκολο, να επηρεαστεί ο οποιοσδήποτε, να υπερκαταναλώσει φαγητό και κατά συνέπεια αρκετές θερμίδες μέσα στην ημέρα του. Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες στα γεύματα σας. Όμως, αν δεν λαμβάνετε υπόψιν το μέγεθος στις μερίδες σας και το πότε έχετε χορτάσει πραγματικά, τότε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το βάρος που έχετε.

Συνήθως, τρώμε για να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με την απαραίτητη ενέργεια, πολλές φορές όμως, τρώμε και για πολλούς άλλους λόγους (συναισθηματικούς λόγους, άγχος κτλ.). Ο προσδιορισμός βέβαια της ποσότητας, που μπορεί να τρώμε ίσως να είναι δύσκολος και ανακριβής. Ο καθένας μας έχει διατροφικές ανάγκες, που διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος, το φύλο, την ηλικία, το μεταβολισμό, τη δραστηριότητα και άλλους παράγοντες.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα ενδεικτικά σημάδια ότι καταναλώνετε πολλές θερμίδες και να βρείτε λύση σε αυτά.

Ανησυχείτε ότι ίσως το παρακάνετε, αλλά δεν ξέρετε με σιγουριά; Ελέγξτε τα εξής παρακάτω σημάδια:

Συνεχίζετε και τρώτε φαγητό, ακόμα και αν είστε ικανοποιημένοι

Ίσως και από τις πιο σημαντικές ικανότητες να «ακούτε» το σώμα σας. Στην πραγματικότητα, το στομάχι σας γνωρίζει πότε έχετε σημείο κορεσμού ή δυσφορία. Το σημείο του κορεσμού, ουσιαστικά είναι τη στιγμή εκείνη που νιώθετε χορτάτοι, ότι έχετε ακόμη περιθώριο να φάτε κι άλλο, αλλά σταματάτε γιατί είστε εντάξει. Ανεξάρτητα, βέβαια από το αν έχει ακόμη φαγητό το πιάτο σας. Για να το αντιληφθείτε πιο εύκολα θα χρειαστεί να μη τρώτε βιαστικά, αλλά να αφιερώσετε τουλάχιστον 20 λεπτά στο γεύμα, που αρκούν, ώστε ο εγκέφαλος και το στομάχι σας να σας δώσουν «σήμα» κορεσμού.

Λύση: δοκιμάστε να εξασκήσετε την ενσυνείδητη διατροφή στα γεύματά σας.

Αισθάνεστε έντονα φουσκωμένοι σε κάθε επόμενη μπουκιά σας

Αν έχετε προσέξει να σταματάτε να τρώτε, πριν καν συνεχίσετε, για να τελειώσετε το γεύμα σας, πάρτε το ως σημάδι ότι ίσως καταναλώνετε περισσότερο φαγητό, χωρίς να το χρειάζεστε. Γι’ αυτό και σταδιακά αρχίζετε και έχετε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως έντονο φούσκωμα και αέρια.

Λύση: δώστε σημασία στο ρυθμό που έχετε όταν καταναλώνετε φαγητό, διότι τα δυσάρεστα συμπτώματα του πεπτικού, πιθανόν να οφείλονται στο ότι η τροφή πηγαίνει γρήγορα στο στομάχι. Επενδύστε σε αργό ρυθμό!

Αποσπάτε την προσοχή σας από το γεύμα (τηλεόραση, κινητό)

Αυτό, δεν είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι, ότι υπερκαταναλώνετε θερμίδες. Μπορεί, όμως αρκετά εύκολα, να σας οδηγήσει σε αυτό. Το σώμα, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα να εκκρίνει τη λεπτίνη, μια ορμόνη που σηματοδοτεί τον κορεσμό στον εγκέφαλο. Επομένως, αν τρώτε γρήγορα και έχετε αλλού την προσοχή σας (π.χ. κινητό, τηλεόραση), μπορεί να υπερκαταναλώσετε φαγητό χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, καθώς δεν θα έχει προλάβει η ορμόνη να επιτελέσει το έργο της.

Λύση: δώστε χρόνο και αφοσίωση στο γεύμα σας και μην αποσπάστε από άλλες δουλειές εκείνη τη στιγμή.

Νιώθετε αρκετά «βαρύ» το στομάχι σας μετά το τέλος του γεύματος

Εάν έχετε αυτό το συναίσθημα μετά το γεύμα, σίγουρα πρέπει να επανεξετάσετε τις μερίδες. Αυτό, ίσως είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να επιλέγετε τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο ή να τρώτε αρκετή ποσότητα στο γεύμα.

Λύση: τοποθετείστε ιδανικά λαχανικά ή και φρούτα σε κάθε γεύμα, λόγω αρκετών φυτικών ινών που έχουν θα έχετε ένα πιο ισορροπημένο γεύμα.

Χάνετε τον έλεγχο με αγαπημένα τρόφιμα

Αυτό σίγουρα διαφέρει για όλους. Για ορισμένους, μπορεί να είναι κάποια σοκολάτα, πατατάκια, φαγητό έτοιμο ή και σπιτικό. Ανεξάρτητα, όμως από τη ποιότητα που έχει το «τρόφιμο αδυναμίας», δεν χρειάζεται να δαιμονοποιείτε τα τρόφιμα σε «καλά» ή «κακά» και να έχετε σχέσεις αγάπης-μίσους ή να μην μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε μόλις ξεκινήσετε.

Λύση: αποφύγετε να αγοράζετε μεγάλες ποσότητες των τροφών που νιώθετε ευάλωτοι και προτιμήστε τις μικρές τους συσκευασίες. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο, να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Επίσης, να θυμάστε να τα φυλάσσετε σε σημείο που δεν έχετε οπτική επαφή άμεσα.

Έχετε σταδιακή αύξηση βάρους και λίπους

Αυτό συμβαίνει, όταν βρίσκεστε σε θερμιδικό πλεόνασμα. Δηλαδή, προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες, από όσες δαπανάτε. Έτσι, οι επιπλέον θερμίδες στο σώμα αποθηκεύονται ως λίπος. Γι’ αυτό η υπερκατανάλωση θερμίδων, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία υπερβολικού σωματικού λίπους. Καθώς, είναι παραπάνω από όσο χρειάζεται.

Λύση: χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, έτσι ώστε να παρακολουθείται την ποσότητα, αλλά και τις επιλογές τροφίμων εντός 24 ωρών.

Αποφεύγετε πλήρως συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου

Αρκετά άτομα, έχουν την αντίληψη ότι «κόβοντας» συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων (π.χ. υδατάνθρακες ή λίπος), έχουν καλύτερα οφέλη και διαχείριση του βάρους τους. Αυτό, βέβαια είναι λανθασμένη εντύπωση. Καθώς, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι όταν ξανά εκτεθείτε σε αυτά, θα τα υπερκαταναλώσετε, λόγω του ότι τα στερηθήκατε.

Λύση: προσπαθήστε να μην αποκλείετε τρόφιμα από τη διατροφή σας, καθώς η διατροφή χρειάζεται πληθώρα θρεπτικών συστατικών, αλλά να μάθετε να προσδιορίζετε τις μερίδες σας σε σωστή αναλογία.

Δεν κοιμάστε αρκετά ή έχετε αϋπνίες

Μέσω του ύπνου, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τις ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη, που συνδέονται με το αίσθημα πείνας-κορεσμού. Στην περίπτωση, που δεν κοιμηθείτε αρκετές ώρες, θα διαταραχθεί η παραγωγή τους. Επομένως, θα είναι πιο πιθανόν να καταφύγετε σε κάποια νυχτερινή λιχουδιά με αρκετές θερμίδες.

Στην περίπτωση της αϋπνίας, αν έχετε φάει αρκετό φαγητό για βράδυ, δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε. Αυτό θα συμβεί, επειδή ο οργανισμός μπαίνει σε μια διαδικασία πέψης για τα μεταβολίσει όλη την ποσότητα του γεύματος.

Λύση: προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ και να τρώτε πιο «ελαφριά» γεύματα το βράδυ 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

Συνεχώς σκέφτεστε το φαγητό

Η σωματική και η συναισθηματική πείνα έχουν τελείως διαφορετική έννοια και χρειάζεται εξάσκηση για να γνωρίζουμε τη διαφορά. Εάν, έχετε παρατηρήσει να σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό και βρίσκεστε συχνά γύρω από το ντουλάπι και το ψυγείο, πιθανότατα μπορεί να συμβαίνει κάτι βαθύτερο συναισθηματικά και όχι πραγματική πείνα.

Λύση: καλό θα ήταν να εστιάσετε στο αίτιο που σας προκάλεσε το οποιοδήποτε συναίσθημα (π.χ. στενοχώρια κτλ.) και να αποφεύγετε να κάνετε κάποιο ξέσπασμα μέσω του φαγητού. Δοκιμάστε διαφορετικές ενέργειες (π.χ. ακούστε μουσική, πηγαίνετε βόλτα, μιλήστε με φίλους, κάντε δουλειές σπιτιού)

Χρησιμοποιείτε XXL πιάτο (>30cm)

Ιδιαίτερα όταν πεινάτε, γεμίζοντας ένα μεγάλο πιάτο (>30cm) με φαγητό, αυτομάτως μπαίνετε σε μια διαδικασία να καταναλώσετε αρκετές θερμίδες, χωρίς να είναι απαραίτητο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λύση: φάτε με αργό ρυθμό, ώστε να φάτε τα απαραίτητα και όχι επειδή έχει κι άλλο στο πιάτο. Στο σπίτι, να επιλέγετε μικρότερο πιάτο (20cm), για πιο ελεγχόμενη μερίδα και όταν τρώτε έξω μην επιλέγετε μεγάλες μερίδες, αλλιώς να τις μοιράζεστε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.