Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι ισχύει με κρέατα και δημητριακά ολικής άλεσης

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι ισχύει με κρέατα και δημητριακά ολικής άλεσης

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα χοτ-ντογκ, το μπέϊκον και τα άλλα κατεργασμένα κόκκινα κρέατα τον αυξάνουν, σύμφωνα με μια αμερικανική επιστημονική μελέτη.


Όσοι τρώνε περίπου τρεις μερίδες (90 γραμμάρια) δημητριακών ολικής αλέσεως τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.
Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Από την άλλη, ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται, εκτός από την τακτική κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων, όταν κανείς:

  • τρώει πολύ κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι ή χοιρινό (πάνω από μισό κιλό την εβδομάδα)
  • είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος
  • καταναλώνει καθημερινά πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά (30 γραμμάρια), όπως κρασί, ή μπύρα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας και επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF), αξιολόγησαν όλα τα έως τώρα δεδομένα διεθνώς για τη σχέση διατροφής-καρκίνου του παχέος εντέρου, λαμβάνοντας υπόψη τους 99 έρευνες, που αφορούσαν περίπου 29 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μελέτη επισημαίνει ότι όσα περισσότερα πλήρη δημητριακά (ψωμί, ρύζι κ.α.) τρώει κανείς, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος. Εξίσου προστατευτικά για το παχύ έντερο δρα και η σωματική άσκηση.
«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πολλά που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν, για να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο καρκίνο», δήλωσε ο Τζιοβανούτσι.

Όπως είπε, πρέπει κανείς «να διατηρεί κανονικό σωματικό βάρος, να ασκείται τακτικά, να περιορίσει την κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, να τρώει περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και ίνες, καθώς επίσης να μειώσει το αλκοόλ και να αποφεύγει το κάπνισμα ή να το κόψει τελείως».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι αν κανείς τρώει λιγότερα από 100 γραμμάρια φρούτων και 100 γραμμάρια λαχανικών τη μέρα, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί. Επίσης συσσωρεύονται οι ενδείξεις ότι μειώνεται ο κίνδυνος, αν κανείς τρώει πολλά ψάρια και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, φράουλες και σπανάκι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.