ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Δείτε τις 6+1 τροφές που περιέχουν γλουτένη αλλά πιθανώς δεν το γνωρίζετε

Δείτε τις 6+1 τροφές που περιέχουν γλουτένη αλλά πιθανώς δεν το γνωρίζετε

Η διατροφή με ή χωρίς γλουτένη απασχολεί πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συχνά παρανοήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη διατροφή τους και όχι μόνο όταν καταναλώνουν υδατάνθρακες.

Σε πολλές πρωτεϊνούχες τροφές προστίθεται γλουτένη κατά την επεξεργασία και τη συσκευασία τους. Η προσθήκη γίνεται με τη μορφή πληρωτικών υλικών με βάση το σιτάρι, καθιστώντας αναγκαίο τον έλεγχο της ετικέτας αν θέλετε να αποφύγετε τη γλουτένη.

Αν στην ετικέτα αναγράφεται ότι το τρόφιμο περιέχει άμυλο σίτου, υδρολυμένη πρωτεΐνη ή τροποποιημένο άμυλο, πρέπει να αποφύγετε το συγκεκριμένο προϊόν.

Κάποια μείγματα μπαχαρικών έχουν επίσης πληρωτικά υλικά με βάση το σιτάρι. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, αναζητήστε προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα «χωρίς γλουτένη».

Δείτε τροφές που περιέχουν γλουτένη αλλά πιθανώς δεν το γνωρίζετε:

  • Γλυκόριζα, τσίχλες, σοκολάτες

Το αλεύρι σίτου είναι το δεύτερο συστατικό στις σκουρόχρωμες καραμέλες, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλές τσίχλες για να μην κολλά το προϊόν στη συσκευασία. Σε κάποιες σοκολάτες η γλουτένη χρησιμοποιείται ως πυκνωτικός παράγοντας.

  • Πατατάκια

Τα ίδια τα πατατάκια είναι ακίνδυνα, αλλά όσα έχουν γεύση, π.χ. μπάρμπεκιου κλπ., περιέχουν άμυλο σίτου. Αν έχτε αμφιβολία, επιλέξτε χωρίς γλουτένη.

  • Αλλαντικά

Πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν πληρωτικά υλικά με βάση το σιτάρι, γι’ αυτό πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες και να αποφεύγετε όσα έχουν γεύσεις, π.χ. μπάρμπεκιου ή αυτά που έχουν μέλι και συνήθως προέρχονται από άμυλο σίτου.

  • Σάλτσα σόγιας

Αν είστε φαν της ασιατικής κουζίνας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα περισσότερα αλμυρά συνοδευτικά περιέχουν σιτάρι.

  • Υποκατάστατα κρέατος

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της γλουτένης είναι η «συγκολλητική» της ικανότητα. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά υποπροϊόντα κρέατος, όπως το σειτάν (υποκατάστατο κρέατος από αλεύρι ολικής άλεσης ή γλουτένη σίτου) και τα μπιφτέκια λαχανικών.

  • Πίκλες

Οτιδήποτε περιέχει ξίδι βύνης, το οποίο φτιάχνεται από κριθάρι, πρέπει να το αποφεύγετε. Αν θέλετε να φάτε τουρσί, αναζητήστε αυτά που γίνονται από λευκό ξίδι, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη.

  • Μουστάρδα
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάποιες μουστάρδες μπορεί επίσης να περιέχουν ξίδι βύνης, ενώ σε αρκετές προστίθεται αλεύρι σίτου. Η ξηρή μουστάρδα είναι γενικά πιο ασφαλής επιλογή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.