Σας «ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»; – Με αυτή την τροφή θα καταπολεμήσετε θυμό και νεύρα

Σας «ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»; – Με αυτή την τροφή θα καταπολεμήσετε θυμό και νεύρα

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως μια κουταλιά ζάχαρη είναι ό,τι χρειάζεται για να κατευνάσετε τον θυμό σας – τουλάχιστον προσωρινά.

Η μελέτη έδειξε πως όσοι πίνουν ένα ποτήρι λεμονάδα με ζάχαρη αντιδρούν λίγη ώρα αργότερα λιγότερο επιθετικά σε έναν ξένο που τους προκαλεί απ’ ό,τι όσοι πίνουν ένα ποτήρι με τεχνητό γλυκαντικό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην γλυκόζη – στο σάκχαρο του αίματος, το οποίο παρέχει ενέργεια στον εγκέφαλο.

«Η αποφυγή των επιθετικών παρορμήσεων απαιτεί αυτοέλεγχο και ο αυτοέλεγχος θέλει πολλή ενέργεια. Η γλυκόζη παρέχει αυτή την ενέργεια στον εγκέφαλο», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Η μελέτη μας έδειξε ότι ένα ρόφημα με ζάχαρη παρέχει την παροδική “έκρηξη” ενέργειας που απαιτείται για να μην ξεσπάμε στους άλλους».

Ο καθηγητής Μπούσμαν επισημαίνει ότι το εύρημα της νέας μελέτης είναι πολύ σημαντικό, διότι σε μελέτες που έχει πραγματοποιήσει με συνεργάτες του έχει διαπιστώσει πως όσοι δυσκολεύονται να μεταβολίσουν ή να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη, είναι πιο επιθετικοί και λιγότερο πρόθυμοι να συγχωρήσουν τους άλλους.

Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων αυξάνεται διαρκώς διότι το πρόβλημα αφορά πρωτίστως τα άτομα με διαβήτη, που είναι εκατοντάδες εκατομμύρια παγκοσμίως – και σχεδόν ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα.

«Ο διαβήτης δεν βλάπτει μόνο τον οργανισμό, αλλά ως φαίνεται επηρεάζει και την συμπεριφορά, γεγονός που σημαίνει ότι έχει συνέπειες και στις κοινωνικές σχέσεις», λέει. «Ο υγιής μεταβολισμός της γλυκόζης δεν αποκλείεται να συμβάλλει στο να έχουμε υγιείς κοινωνικές σχέσεις, παρέχοντάς μας αυτοέλεγχο».

Η μελέτη

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Aggressive Behavior», 62 φοιτητές έμειναν τρεις ώρες νηστικοί και στη συνέχεια οι μισοί ήπιαν ένα ποτήρι λεμονάδα με ζάχαρη και οι υπόλοιπο λεμονάδα με τεχνητό γλυκαντικό.

Οι ερευνητές περίμεναν οκτώ λεπτά, για να αυξηθεί το σάκχαρό τους, και στη συνέχεια τους υπέβαλλαν σε τεστ επιθετικότητας. Όπως τους είπαν, έπρεπε να πιέζουν ένα κουμπί όσο πιο γρήγορα μπορούσαν σε 25 διαφορετικές περιστάσεις και ότι η ταχύτητα ήταν εξαιρετικά σημαντική διότι ήταν χωρισμένοι σε ζευγάρια (δίχως να γνωρίζουν εναντίον ποιου συναγωνίζονταν) και όποιος καθυστερούσε να πατήσει το κουμπί θα άκουγε έναν διαπεραστικό ήχο με τα ακουστικά που φορούσε.

Ο ήχος είχε διάφορα επίπεδα – από 60 έως 105 ντεσιμπέλ (αντιστοιχούν σε όσα εκπέμπει ένας συναγερμός πυρκαγιάς).

Τα επίπεδα του ήχου καθόριζαν κατά την έναρξη κάθε επιμέρους δοκιμασίας οι ίδιοι οι εθελοντές.

Η επιθετικότητα αξιολογήθηκε από την ένταση του ήχου που επέλεγαν οι εθελοντές πριν πριν τους προκαλέσει το ζευγάρι τους.

Με βάση μια κλίμακα βαθμολόγησης του ήχου από το 0 έως το 10, όσοι εθελοντές είχαν πιει λεμονάδα με ζάχαρη επέλεξαν επίπεδα ήχου ίσα με 4,8 βαθμούς, ενώ όσοι είχαν πιει λεμονάδα με τεχνητό γλυκαντικό είχαν μέσο όρο 6,06 – άρα ήταν πολύ πιο επιθετικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Απ’ όσο γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι μπορεί να κατασταλλεί η επιθετικότητα με τη βοήθεια της ζάχαρης», τονίζει ο δρ Μπούσμαν. «Αν και η κατανάλωση ζάχαρης δεν πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια, όσοι παθαίνουν εκρήξεις θυμού και χάνουν τον έλεγχο θα μπορούσαν ίσως να επωφεληθούν από τα ευρήματά μας, ώστε να ξεπερνούν πιο εύκολα τις οξύθυμες παρορμήσεις τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.