Πιπεριά: Δύο ιδιαίτερα σημαντικοί λόγοι για να την προσθέσεις στην διατροφή σου

Πιπεριά: Δύο ιδιαίτερα σημαντικοί λόγοι για να την προσθέσεις στην διατροφή σου

Οι πιπεριές έχουν πάρα πολλές εκδοχές είτε καυτερές, είτε κανονικές, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία σας.

Οι φρέσκες, ωμές πιπεριές αποτελούνται κυρίως από νερό (92%), το υπόλοιπο είναι υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους.

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά σε 100 γραμμάρια ωμών κόκκινων πιπεριών είναι:

  • Θερμίδες: 31
  • Νερό: 92%
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 4,2 γραμμάρια
  • Ίνες: 2,1 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,3 γραμμάρια

Όπως τα περισσότερα ολόκληρα φυτικά τρόφιμα, οι πιπεριές θεωρούνται υγιεινά τρόφιμα. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, οι πιπεριές μπορεί να έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Υγεία των ματιών

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι προβλημάτων όρασης περιλαμβάνουν εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη, οι κύριες αιτίες των οποίων είναι η γήρανση και οι λοιμώξεις. Ωστόσο, η διατροφή μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των ασθενειών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη – τα καροτενοειδή που βρίσκονται σε σχετικά υψηλές ποσότητες σε πιπεριές – μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των ματιών όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.

Στην πραγματικότητα, προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή σας – το ευαίσθητο στο φως εσωτερικό τοίχωμα του ματιού σου – από οξειδωτική βλάβη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά τα καροτενοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο του καταρράκτη, όσο και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Έτσι, η προσθήκη πιπεριών στη διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο οφθαλμικής βλάβης.

Προλαμβάνει την αναιμία

Η αναιμία είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα του αίματός σου να μεταφέρει οξυγόνο. Μία από τις πιο συχνές αιτίες της αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου, τα κύρια συμπτώματα της οποίας είναι η αδυναμία και η κόπωση.

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν μια αξιοπρεπή πηγή σιδήρου, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο. Στην πραγματικότητα, μια μεσαίου μεγέθους κόκκινη πιπεριά μπορεί να περιέχει το 169% του RDI για τη βιταμίνη C. Η διατροφική απορρόφηση σιδήρου αυξάνεται σημαντικά όταν καταναλώνεις φρούτα ή λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για αυτόν τον λόγο, η κατανάλωση ωμών πιπεριών μαζί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο – όπως κρέας ή σπανάκι – μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματός σου, μειώνοντας τον κίνδυνο αναιμίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.