ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Μύθος ή πραγματικότητα: Όσο περισσότερο χρώμα υπάρχει στο πιάτο σου τόσο το καλύτερο

Μύθος ή πραγματικότητα: Όσο περισσότερο χρώμα υπάρχει στο πιάτο σου τόσο το καλύτερο

Αρκετοί είναι οι διατροφολόγοι που παροτρύνουν τους πελάτες τους να προσθέτουν χρώμα στο πιάτο τους, δηλαδή όσα περισσότερα διαφορετικά χρώματα και γεύσεις υπάρχουν τόσο το καλύτερο, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τον λόγο.

Καλό είναι το πιάτο σου να περιέχει πληθώρα φρούτων και λαχανικών διαφόρων χρωμάτων, ώστε να παίρνει ο οργανισμός σου όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Πάμε να δούμε τι σημαίνει το καθένα σύμφωνα με τον γιατρό Mark Hyman, ο οποίος έκανε το παραπάνω post στο Instagram:

Κόκκινο: Ντομάτα, γκρέιπφρουτ, καρπούζι
Περιέχουν καροτενοειδές λυκοπένιο, το οποίο βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες.

Πορτοκαλί: Καρότο, μάνγκο, βερίκοκο, κολοκύθα, γλυκοπατάτα
Περιέχουν α-καροτένιο, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο, καθώς επίσης και β-καροτένιο, το οποίο το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Πορτοκαλί/Κίτρινο: Ανανάς, μανταρίνι, παπάγια, πορτοκάλι, νεκταρίνι, ροδάκινο
Περιέχουν β-κρυπτοθαξίνη, η οποία βοηθά όλα τα κύτταρά να «επικοινωνούν» μεταξύ τους.

Κίτρινο/Πράσινο: Σπανάκι, καλαμπόκι, αρακάς, αβοκάντο, πεπόνι
Περιέχουν καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία πιστεύεται ότι μειώνουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (δυσκολίες κατά την κεντρική όραση) που έρχεται με τη γήρανση.

Λευκό/Πράσινο: Κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σέλερι
Περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Πράσινο: Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, λάχανο
Περιέχουν τις χημικές ουσίες σουλφοραφάνη και ισοκυανικό καθώς και ινδόλες, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κόκκινο/Μοβ: Παντζάρι, μελιτζάνα, μοβ σταφύλι, δαμάσκηνο, μύρτιλλο, κράνμπερις, φράουλα, κόκκινο μήλο
Τα αντιοξειδωτικά (γνωστά ως ανθοκυανίνες) σε αυτά τα φρούτα και λαχανικά προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.