ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έρευνα: Αυτά τα τρόφιμα που όλοι τρώμε σχεδόν καθημερινά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Διάφορες μελέτες δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Έρευνα: Αυτά τα τρόφιμα που όλοι τρώμε σχεδόν καθημερινά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, όπως χοτ ντογκ και πίτσες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 10.000 άτομα σε μια διάμεση περίοδο 8 ετών.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα των οποίων η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι τουλάχιστον 20% από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 25% ταχύτερη μείωση στις εκτελεστικές λειτουργίες και 28% ταχύτερο ποσοστό συνολικής γνωστικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εάν η συνολική ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου ήταν υψηλή, η επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ήταν μικρότερη.

“Αν και αυτή είναι μια μελέτη συσχέτισης, που δεν έχει σχεδιαστεί για να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που ενισχύουν την πρόταση ότι κάποια επιτάχυνση της γνωστικής φθοράς μπορεί να αποδοθεί σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα”, δήλωσε ο δρ. David Katz.

Διάφορες μελέτες δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο European Journal of Nutrition, η οποία επίσης υποστήριξε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία που διεξήγαγαν τη μελέτη όρισαν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ως εκείνα “που υφίστανται πολλές βιομηχανικές διεργασίες, οι οποίες δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο σπίτι”.

Σημείωσαν ότι αυτά τα είδη περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές ύλες, χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα πρόσθετα.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν συσκευασμένα σνακ, σοκολάτες, δημητριακά πρωινού και προπαρασκευασμένα γεύματα όπως πίτες, ζυμαρικά και πίτσες.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που οι ερευνητές όρισαν ως τρόφιμα που συνήθως περιέχουν ζάχαρη, λάδι ή αλάτι. Η επεξεργασία χρησιμοποιείται για να αυξήσει την αντοχή ή να ενισχύσει τις “αισθητηριακές ιδιότητες” του τροφίμου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και αλατισμένα, παστά ή καπνιστά κρέατα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology ανέφερε επίσης ότι τα άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων όπως αναψυκτικά, πατατάκια και μπισκότα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Χρησιμοποιώντας μια συγχρονική μελέτη, η ομάδα Αυστραλών ερευνητών αξιολόγησε περισσότερους από 2.700 συμμετέχοντες (που ήταν 60 ετών και άνω) από το 2011 έως το 2014. Κάθε συμμετέχων θυμήθηκε τι έτρωγε σε ένα 24ωρο σε δύο μη συνεχόμενες ημέρες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τυποποιημένα, επικυρωμένα τεστ, συμπεριλαμβανομένου ενός που αξιολογεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με χειρότερες επιδόσεις σε ένα από τα τεστ μεταξύ ηλικιωμένων που δεν είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες.

Οι ερευνητές είπαν ότι -σύμφωνα με τα ευρήματα- η μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη βελτίωση της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας μεταξύ των ηλικιωμένων.

“Η έρευνα δείχνει ότι όσοι ακολουθούν ένα στυλ μεσογειακής διατροφής, που αναγνωρίζεται από το υψηλό ποσοστό τροφών με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έχουν μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία”, δήλωσε η δρ. Barbara Cardoso, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη λέκτορας στο πανεπιστήμιο Monash.

“Τα τρόφιμα που καταναλώνονται ως μέρος μια τέτοιας διατροφής περιλαμβάνουν ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και λαχανικά, είπε.

Αντιδράσεις στην μελέτη

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα ευρήματα είναι συνεπή με όσα έχουν μάθει από άλλες μελέτες σχετικά με τη διατροφή και την άνοια.

“Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι όσα τρώμε επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας καθώς γερνάμε και πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι είναι καλύτερο να ακολουθούμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και πλούσια σε ολόκληρα, θρεπτικά τρόφιμα όπως λαχανικά και φρούτα”, είπε ο δρ. Percy Griffin, από την αμερικανική Ένωση Αλτσχάιμερ.

“Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτει τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας”, πρόσθεσε.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology πέρυσι, έδειξε επίσης ότι υπάρχουν οφέλη από μια μεσογειακή διατροφή στην υγεία του εγκεφάλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους επιβεβαίωσαν την άποψη ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι ένας “προστατευτικός παράγοντας κατά της μείωσης της μνήμης και της μεσοχρονικής ατροφίας” (συρρίκνωσης) του λοβού του εγκεφάλου, κάτι που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.