
Τα αυγά αποτελούν την ιδανική πηγή πρωτεΐνης και οι περισσότεροι τα καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποια είναι λευκά και κάποια καφέ;
Ωστόσο, το χρώμα του κελύφους του αυγού δεν επηρεάζει τη θρεπτική του αξία, αλλά σχετίζεται κυρίως με τα γονίδια της κότας.
Οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν αυγά με άσπρο κέλυφος, ενώ οι κότες με καστανοκόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς γεννούν καφέ αυγά.
Ωστόσο, όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει μια σπάνια ράτσα, όπως είναι η Αραουκάνα (Araucana), που έχει καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τη Χιλή, που γεννά αυγά με γαλαζοπράσινο χρώμα, κάτι που οφείλεται σε συγκεκριμένα γονίδια.
Κατά συνέπεια, το χρώμα του αυγού καθορίζεται αποκλειστικά από τη γενετική και όχι από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διατροφή ή οι συνθήκες εκτροφής.
Παρ’ όλο που αρκετοί καταναλωτές θεωρούν τα καφέ αυγά πιο «υγιεινά», δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στη διατροφική αξία μεταξύ των αυγών διαφορετικών χρωμάτων.
Όσον αφορά το μέγεθος του αυγού καθορίζεται κυρίως από την ηλικία της κότας, με τις κότες μεγαλύτερης ηλικίας να γεννούν συνήθως μεγαλύτερα αυγά.
Όλα τα αυγά, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως Α, Β2, Β12 και D), μέταλλα (όπως σίδηρο και ψευδάργυρο) και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών, την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Από την άλλη πλευρά, το χρώμα του κρόκου εξαρτάται κυρίως από το τι τρώει η κότα. Αν η τροφή της αποτελείται από χόρτα, καλαμπόκι ή λαχανικά, ο κρόκος είναι πιο κίτρινος ή ακόμα και πορτοκαλί.
Αντίθετα, όταν η τροφή της είναι πιο «φτωχή», ο κρόκος έχει πιο ανοιχτό χρώμα.
Δεν σημαίνει, όμως, ότι ένας κρόκος με έντονο χρώμα είναι πάντα καλύτερος, όμως, αποτελεί σημάδι για τη διατροφή της κότας.
Η επιλογή του αυγού, λοιπόν, δεν θα πρέπει να βασίζεται στο χρώμα του κελύφους αλλά σε άλλους παράγοντες, όπως η ποιότητα του, που εξαρτάται από τη διατροφή και τις συνθήκες εκτροφής (π.χ. αυγά ελευθέρας βοσκής ή ορνιθοτροφείου) και η προέλευση του.
Εξάλλου, οι περισσότεροι διατροφολόγοι τονίζουν ότι τα αυγά αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο.
Είτε άσπρο, είτε καφέ, το αυγό παραμένει μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.