ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έχετε θολωμένο μυαλό; – Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες τροφές

«Το θολωμένο μυαλό δεν είναι πρόβλημα ψυχικής υγείας, αλλά μία νευρολογική κατάσταση που μπορεί να έχει πολλές αιτίες»

Έχετε θολωμένο μυαλό; – Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες τροφές

Αν έχετε θολωμένο μυαλό τότε θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή σας, καθώς σύμφωνα με μία Αμερικανίδα ειδικό, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε ή να είστε παραγωγικοί.

«Το θολωμένο μυαλό δεν είναι πρόβλημα ψυχικής υγείας, αλλά μία νευρολογική κατάσταση που μπορεί να έχει πολλές αιτίες», αναφέρει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Courtney Barth, συνεργάτης στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

«Βέβαια, όταν κάποιος νιώθει συνεχώς ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή να είναι παραγωγικός, σίγουρα θα επηρεαστεί και η ψυχική διάθεσή του κάποια στιγμή. Είναι όμως σημαντικό να μην αφήσει την κατάσταση να τον καταβάλλει και να λάβει μέτρα».

Το πρώτο που πρέπει να κάνει, είναι να συμβουλευθεί τον γιατρό του, για να διερευνήσουν εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία. Εξίσου σημαντικό είναι να ενημερώσει τους οικείους του και γενικότερα τους κοντινούς του ανθρώπους. Πρέπει όμως να προσέξει και τη διατροφή του.

Στην πραγματικότητα, η φτωχής ποιότητας διατροφή είναι μία από τις πιθανές αιτίες για το θολωμένο μυαλό, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2021.

Τα απαραίτητα συστατικά

«Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμων για τον εγκέφαλο», εξηγεί η κυρία Barth. «Συνιστάται να καταναλώνουμε τουλάχιστον 130 υδατανθράκων την ημέρα για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εγκεφαλική λειτουργία».

Οι υδατάνθρακες αυτοί, όμως, πρέπει να είναι σύνθετοι, δηλαδή ολικής αλέσεως, ώστε να τροφοδοτούν και με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες τον εγκέφαλο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, που ιδανικά δεν πρέπει να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Δημητριακά πρωινού ολικής, ψωμί ολικής, ζυμαρικά ολικής και καφέ ή μαύρο ρύζι είναι πολύ καλές επιλογές.

Εκτός από υδατάνθρακες, το θολωμένο μυαλό χρειάζεται επίσης επαρκείς ποσότητες από δύο ακόμα συστατικά:

  • Την βιταμίνη Β12 (υπάρχει σε ζωικής προελεύσεως πρωτεΐνες, βεβαιωθείτε ότι είναι άπαχες και καλής ποιότητας)
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν σε ορισμένα ψάρια κ.λπ.)

Προσέξτε την πείνα

Η διαταραχή της ισορροπίας στα επίπεδα του σακχάρου επίσης μπορεί να οδηγήσουν στο θολωμένο μυαλό. Η διαταραχή αυτή παρατηρείται συχνά το μεσημέρι, γύρω στις 2-3 μ.μ., όταν αρχίζει να συσσωρεύεται και η κόπωση.

Αν νιώθετε ότι το μυαλό σας θολώνει αυτές τις ώρες, μην πιείτε καφέ. Προτιμότερο είναι να φάτε έναν υδατάνθρακα ολικής αλέσεως με πρωτεΐνη.

Μην παραλείπετε τέλος να πίνετε άφθονο νερό, διότι η αφυδάτωση ευνοεί το θολωμένο μυαλό. Αν και οι ανάγκες σε υγρά είναι εξατομικευμένες, ένας γενικός κανόνας είναι πως:

  • Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου εννέα φλιτζάνια υγρά ημερησίως
  • Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 13 φλιτζάνια ημερησίως

Οι ποσότητες αυτές συμπεριλαμβάνουν όλα τα υγρά που πίνετε (ακόμα και τον καφέ) και τρώτε (π.χ. φρούτα, σούπες, λαχανικά), διευκρινίζει η κυρία Barth.

Οι χειρότερες τροφές

Αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε, αν έχετε θολωμένο μυαλό, είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Πατατάκια, καραμέλες, τηγανητό κοτόπουλο, χοτ ντογκ, τηγανητές πατάτες, πίτσες, χάμπουργκερ δεν θα σας βοηθήσουν.

«Τα τρόφιμα αυτά τείνουν να περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι», εξηγεί η κυρία Barth. «Τα περισσότερα από αυτά έχουν περιορισμένη διατροφική αξία και δεν περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου».

Επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και τα χρόνια, χαμηλά επίπεδα φλεγμονής είναι επιζήμια για το μυαλό και το σώμα, προσθέτει. Επομένως, περιορίστε αυτά τα τρόφιμα αν έχετε θολωμένο μυαλό ή αν θέλετε να το αποφύγετε, συνιστά.

Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε και το αλκοόλ, το οποίο μειώνει ακόμα περισσότερο την ικανότητα συγκέντρωσης. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε, μην υπερβαίνετε τα 1-2 ποτηράκια την ημέρα (η μεγάλη ποσότητα είναι το όριο για τους άνδρες).

Καλό είναι επίσης να περιορίζετε τα τεχνητά γλυκαντικά, ιδίως την ασπαρτάμη, συνεχίζει η κυρία Barth.

Τι να κάνετε αν έχετε θολωμένο μυαλό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυρία Barth παρέχει τις εξής συμβουλές για να «καθαρίσει» το μυαλό σας:

  • Να τρώτε πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12. Καλές επιλογές είναι το άπαχο κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά χωρίς πέτσα.
  • Να καταναλώνετε άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα. Υπάρχουν στο μουρουνέλαιο, στις σαρδέλες, τον σολομό, σε άλλα λιπαρά ψάρια, στα καρύδια, σε εμπλουτισμένα τρόφιμα
  • Κατά τις 2-3 μ.μ. δοκιμάστε λίγο τυρί ή λευκό γιαούρτι με φρούτα
  • Να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 3-5 ώρες)
  • Να τρώτε πάντοτε τους υδατάνθρακες μαζί με λίγη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.