Έχετε υψηλή χοληστερίνη; – Με αυτές τις 7 τροφές θα τη «ρίξετε»

Δείτε τι πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Έχετε υψηλή χοληστερίνη; – Με αυτές τις 7 τροφές θα τη «ρίξετε»

Η διατροφή, όλοι μας γνωρίζουμε πως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και στη βελτίωση της παρουσίας λίπους στο αίμα μας.

Μάλιστα, μια δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης περιλαμβάνει τα παρακάτω 7 τρόφιμα:

1. Βρώμη

Ένα εύκολο πρώτο βήμα για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας είναι να έχετε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης ή κρύα δημητριακά με βάση τη βρώμη. Θα σας δώσει ένα έως δύο γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών. Προσθέστε μια μπανάνα ή μερικές φράουλες για άλλο μισό γραμμάριο.

Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν τη λήψη 20 έως 35 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, με τουλάχιστον 5 έως 10 γραμμάρια να προέρχονται από διαλυτές φυτικές ίνες.

2. Κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως

Όπως η βρώμη και το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, κυρίως μέσω των διαλυτών ινών που παρέχουν.

3. Φασόλια

Τα φασόλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Χρειάζονται επίσης λίγο χρόνο για να αφομοιωθούν από το σώμα, που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα. Αυτός είναι ένας λόγος που τα φασόλια είναι μια χρήσιμη τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Με τόσες πολλές επιλογές – όπως φακές, garbanzos, μαυρομάτικα και όχι μόνο – και τόσους πολλούς τρόπους προετοιμασίας τους, τα φασόλια είναι ένα πολύ ευέλικτο φαγητό.

4. Μελιτζάνα και μπάμιες

Αυτά τα δύο λαχανικά με λίγες θερμίδες είναι καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών.

5. Ξηροί καρποί

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων, καρυδιών, φιστικιών και άλλων ξηρών καρπών κάνει καλό στην καρδιά.

Η κατανάλωση δύο ουγγιών ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει ελαφρώς την LDL, κατά περίπου 5%. Οι ξηροί καρποί έχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά με πολλούς τρόπους.

6. Φυτικά έλαια

Η χρήση υγρών φυτικών ελαίων όπως κανόλα, ηλίανθος, καρθάκος και άλλα αντί για βούτυρο, λαρδί ή λίπος κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι βοηθά στη μείωση της LDL.

7. Μήλα, σταφύλια, φράουλες, εσπεριδοειδή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτής ίνας που μειώνει την LDL.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.