ΕΜΑ: Οι παράμετροι που θα κρίνουν την απόφαση για τους εμβολιασμούς των παιδιών

ΕΜΑ: Οι παράμετροι που θα κρίνουν την απόφαση για τους εμβολιασμούς των παιδιών

Η γνωµοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φαρµάκων (EMA) ενέκρινε την επέκταση της ηλικίας εµβολιασµού κατά του νέου κορωνοϊού µε εµβόλιο mRNA, δηλαδή µε εµβόλιο της φαρµακευτικής εταιρείας Pfi zer – BioNTech, σε παιδιά ηλικίας 12- 15 ετών.

Έτσι, το λίαν αµφιλεγόµενο όσο και άκρως ευαίσθητο κοινωνικά θέµα του εµβολιασµού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών κατά του νέου κορονοϊού δεν µπορεί παρά να αρχίσει, το προσεχές χρονικό διάστηµα, να καταλαµβάνει ικανό µέρος του δηµόσιου διαλόγου στη χώρα µας, δεδοµένων, µάλιστα, των καθόλου ικανοποιητικών ποσοστών εµβολιασµού για τις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 60 ετών – και όχι µόνο για αυτές…

Σύµφωνα, λοιπόν, µε όσα ανέφερε την περασµένη ∆ευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, οµότιµη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, η ως άνω απόφαση του EMA βασίστηκε σε µελέτη η οποία αφορούσε 2.260 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, τα οποία, σύµφωνα µε το ειδικό για παιδιά ερευνητικό πρωτόκολλο, παρακολουθήθηκαν, για να διαπιστωθεί ότι το εµβόλιο ήταν ανοσογόνο, τα παιδιά παρήγαγαν αντισώµατα, και µάλιστα σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση µε τα µεγαλύτερης ηλικίας άτοµα, και ήταν επίσης αποτελεσµατικό.

Από τα 1.005 παιδιά που εµβολιάστηκαν κανένα δεν ανέπτυξε νόσο COVID-19 σε σύγκριση µε 16 παιδιά από τα 978 τα οποία ανήκαν στην οµάδα «µαρτύρων», την οµάδα ελέγχου δηλαδή. Συνεπώς, η αποτελεσµατικότητα του εµβολίου ήταν περίπου 100%. Τα παιδιά παρουσίασαν ήπιες, συνήθεις ανεπιθύµητες ενέργειες, όπως εκείνες τις οποίες γνωρίζουµε από τα συµβατικά παιδικά εµβόλια, αλλά η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήµανε, ακόµα, ότι «ο περιορισµένος αριθµός παιδιών που συµπεριλαµβάνει η µελέτη δεν θα µπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύµητες ενέργειες».

Η επιτροπή του EMA έκρινε, επίσης, ότι τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά µε υποκείµενα νοσήµατα, επίφοβα για διευκόλυνση της νόσησης από τη λοίµωξη COVID-19. Σύµφωνα πάντα µε την κ. Θεοδωρίδου, «η έγκριση από τον ΕΜΑ σηµατοδοτεί τη δυνατότητα από κάθε χώρα να µπορεί να διαµορφωθεί µια στρατηγική, µια πολιτική εµβολιασµού ανάλογα µε τα στοιχεία που διαθέτει η καθεµία. Οπως γίνεται και για όλα τα εµβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών συνεκτιµά πολλούς παράγοντες και διαµορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και δηµοσιοποιεί όταν πρόκειται να εξετάσει την έγκριση ενός εµβολίου».

Έτσι, οι παράγοντες που θα συνεκτιµηθούν από την Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών είναι εκείνοι που αφορούν:

  • Τη νόσο, η οποία έχει ήπια πορεία στα παιδιά.
  • Τη συµµετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδηµίας.
  • Τα πλεονεκτήµατα από τον εµβολιασµό, σε σχέση µε την Εκπαίδευση, αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να δραστηριοποιούνται τα παιδιά.
  • Την ασφάλεια του εµβολίου.
  • Την αποτελεσµατικότητά του.
  • Την αποδοχή του εµβολίου από τους γονείς, µε τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εµβολιασµός

Σηµειώνεται ότι ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (ΠΟΥ) αλλά και η ίδια η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών θεωρούν ότι ο πρωταρχικός στόχος παραµένει ο εµβολιασµός των ενηλίκων, ενώ η σχετική πρόταση της επιτροπής για τον εµβολιασµό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στη χώρα µας δεν θα περιλαµβάνει, σε καµία περίπτωση, την αρχή της υποχρεωτικότητας του εµβολιασµού.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, άλλωστε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ανέφερε, µεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «Στην Αµερική περίπου 1.500.000 παιδιά έχουν διαγνωστεί, αλλά υπολογίζεται ότι τα µολυνθέντα είναι 22.500.000, ενώ έχουν καταλήξει 130 παιδιά. Το ποσοστό είναι µικρό, αλλά δεν παύει να υπάρχει. Και όταν πρόκειται για το δικό µας παιδί, µπορεί για τους άλλους να είναι ένα πολύ µικρό νούµερο, αλλά για εµάς είναι το 100%». Ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήµανε, ακόµα, ότι «µπορεί τώρα, λόγω καιρού, να µην υπάρχει ιδιαίτερο πρόβληµα στα σχολεία, αλλά από το φθινόπωρο – χειµώνα, που θα κλείσουν οι αίθουσες, το ιικό φορτίο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, αυξάνοντας τον κίνδυνο µόλυνσης και ενδοοικογενειακής διασποράς». Ο ίδιος υπογράµµισε τον ενδεχόµενο κίνδυνο και για τα ίδια τα παιδιά, στην περίπτωση που εµφανιστούν µεταλλάξεις οι οποίες θα προκαλούν σοβαρή νόσο και σε αυτές τις ηλικίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.