Θυρεοειδής: Τα 4 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα

Θυρεοειδής: Τα 4 σημάδια που δείχνουν πρόβλημα

Ο θυρεοειδής, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στον λαιμό, μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε μια τεράστια ποικιλία σωματικών λειτουργιών αν δεν λειτουργεί σωστά, ενώ, αν είστε γυναίκα άνω των 35 οι πιθανότητες για να εκδηλώσετε κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς είναι ακόμα μεγαλύτερες (ακόμα και πάνω από 30%).

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εκείνα τα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί όπως πρέπει, ώστε να ενημερώσετε αναλόγως τον προσωπικό σας γιατρό και να σας προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Θυρεοειδής: Δείτε 4 σημάδια δυσλειτουργίας του, τα οποία πολλοί άνθρωποι αγνοούν:

Είστε διαρκώς κουρασμένοι

Η έλλειψη ενέργειας μέσα στην ημέρα χωρίς προφανή αιτία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υποθυρεοειδισμού, δηλαδή της κατάστασης κατά την οποία ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.

Αισθάνεστε ανεξήγητα λυπημένοι

Αν έχετε προσέξει τον τελευταίο καιρό ότι έχετε συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχει γίνει κάποια άλλα αλλαγή στη ζωή σας, τότε είναι πιθανό η μειωμένη παραγωγή ορμόνης από τον θυρεοειδή να προκαλεί πτώση στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που ανεβάζει την ψυχολογική σας διάθεση.

Έχετε μειωμένη λίμπιντο

Η μειωμένη (ή και μηδενική) σ@ξουαλική διάθεση είναι πολλές φορές ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Η μειωμένη παραγωγή ορμόνης συμβάλλει στην ανάλογη πτώση της σεξουαλικής διάθεσης, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (αύξηση σωματικού βάρους, μειωμένη ενέργεια κλπ) μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Το δέρμα σας είναι ξηρό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή και με φαγούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Η αλλαγή στην υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας είναι πιθανό να οφείλεται σε μειωμένο μεταβολισμό (που προκαλείται από πολύ μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ο οποίος μπορεί να μειώσει την εφίδρωση. Όταν το δέρμα δεν έχει αρκετή υγρασία από την φυσική εφίδρωση, μπορεί γρήγορα να γίνει ξηρό και να ξεφλουδίζει. Ομοίως, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να δημιουργηθούν γραμμές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.