ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Tι συμβαίνει στο μυαλό ενός παρορμητικού ανθρώπου;

Tι συμβαίνει στο μυαλό ενός παρορμητικού ανθρώπου;

Ένα κύκλωμα στον εγκέφαλο που φαίνεται να σχετίζεται με τον έλεγχο της παρόρμησης και ψυχιατρικές διαταραχές όπως η υπερφαγία, ο τζόγος, ο εθισμός στα ναρκωτικά αλλά και η νόσος Πάρκινσον ανακάλυψαν ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

«Ανακαλύψαμε τις εγκεφαλικές συνδέσεις που έχουν τον έλεγχο της παρόρμησης. Το κλειδί αυτού του συστήματος είναι η ορμόνη συγκέντρωσης της μελανίνης (MCH), ένα νευροπεπτίδιο στο οποίο έχουμε επικεντρώσει τις μελέτες σχετικά με την όρεξη και το φαγητό», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Scott Kanoski.

Η σηματοδότηση για τη MCH πραγματοποιείται από τα εγκεφαλικά κύτταρα σε ένα τμήμα του υποθαλάμου του εγκεφάλου. Η έρευνα έχει δείξει πως η MCH σχετίζεται με την όρεξη για τροφή ή ναρκωτικές ουσίες, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε κατανοηθεί πλήρως το πώς επηρεάζει τον έλεγχο των παρορμήσεων.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μία σειρά από μελέτες σε ζωικά μοντέλα (αρουραίους) δείχνοντας ότι η παρόρμηση είναι μία λειτουργία ανεξάρτητη από την πείνα και την ανάγκη τροφής.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη μείωση και την αύξηση των επιπέδων των MCH στους εγκεφάλους των αρουραίων με διάφορες μεθόδους.

«Περιμέναμε πως η αύξηση των επιπέδων MCH θα επέφερε περισσότερη παρορμητικότητα, ενώ η μείωση, χαμηλότερα επίπεδα. Αντ’ αυτού παρατηρήσαμε πως σε κάθε περίπτωση, η παρορμητικότητα ήταν εξίσου αυξημένη», εξήγησε ο Δρ. Kanoski.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν ένα νευρωνικό μονοπάτι για τον έλεγχο της παρόρμησης με τη χρήση εγκεφαλογραφημάτων. Οι νευρώνες, στον πλευρικό υποθάλαμο σηματοδοτούσαν την MCH σε άλλους νευρώνες του ιππόκαμπου, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, τη μνήμη και τον έλεγχο των παρορμήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Δρ. Kanoski δήλωσε πως το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να χαρτογραφήσουν τη σχέση μεταξύ του κυκλώματος ελέγχου της παρόρμησης και του συστήματος επιβράβευσης του εγκεφάλου. Αυτή η εργασία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερα στοχευμένων θεραπειών για ψυχικές διαταραχές, με την παρόρμηση αν είναι μία από αυτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.