ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Ημικρανίες: Τα συμπτώματα που δεν φανταζόσασταν ότι συνδέονται μαζί τους

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, οι χρόνιες ημικρανίες είναι η κύρια αιτία αναπηρίας!

Ημικρανίες: Τα συμπτώματα που δεν φανταζόσασταν ότι συνδέονται μαζί τους

Οι ημικρανίες, σε αντίθεση με αυτό που είναι σήμερα ευρύτατα διαδεδομένο, δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος.

Περισσότερα συμπτώματα από όσα νομίζετε μπορεί να συνδέονται με τις ημικρανίες σας.

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, οι χρόνιες ημικρανίες είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που ζουν με την πάθηση μπορεί να δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητά της και να λάβουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται για τις ημικρανίες τους, δήλωσε η Kylie Petrarca, γιατρός και διευθύντρια προγράμματος στο Association of Migraine Disorders.

«Οι άνθρωποι συνήθως δεν του δίνουν την αναγνώριση που χρειάζεται ώστε να διεκδικήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε.

Τι είναι οι ημικρανίες;

Αυτό, που ονομαζόταν ημικρανικός πονοκέφαλος, τώρα ονομάζεται κρίση ημικρανίας για να καταγραφεί καλύτερα ότι η πάθηση εκτείνεται πέρα από τον πόνο στο κεφάλι, είπε ο Petrarca.

Οι ημικρανίες ξεκινούν βαθιά στον εγκέφαλο,  λέει ο Δρ Στιούαρτ Τέπερ, νευρολόγος με έδρα το Lebanon, New Hampshire.

Η κατάσταση γίνεται καλύτερα κατανοητή ως μια πολύπλοκη νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει πολλά μέρη του νευρικού συστήματος, τονίζει ο Godley.

Για να διαγνωστεί με μια πάθηση ημικρανίας, ένας ασθενής πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε κρίσεις στη διάρκεια της ζωής του που η καθεμιά διαρκεί τέσσερις έως 72 ώρες όταν δεν αντιμετωπίζεται.

Η πάθηση πρέπει επίσης να πληροί τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα κριτήρια: μέτρια έως σοβαρή ένταση, παλλόμενος πόνος, επιδείνωση με τη δραστηριότητα και εμφάνιση στη μία πλευρά του κεφαλιού, είπε ο Tepper.

Οι κρίσεις πρέπει επίσης να έχουν τουλάχιστον ένα από τα δύο χαρακτηριστικά: ναυτία και ευαισθησία στο φως ή τον ήχο, πρόσθεσε.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τις ημικρανίες, συχνά σκέφτονται τον πόνο στο κεφάλι. Αλλά πολλοί άνθρωποι βιώνουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από αυτό.

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων θα βιώσουν μια αύρα που οδηγεί στην ημικρανία τους, η οποία είναι «μια προσωρινή διαταραχή της αντίληψης που διαρκεί από πέντε λεπτά έως μία ώρα», είπε ο Petrarca.

Αυτό μπορεί να μοιάζει με θολή όραση, θέαση κηλίδων, μούδιασμα στα άκρα ή αλλαγές στην ομιλία, πρόσθεσε.

Ο κατάλογος των πιθανών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την ημικρανία είναι μακρύς, αλλά περιλαμβάνει: ζάλη, ίλιγγο, εγκεφαλική ομίχλη, εμβοές, αλλαγές διάθεσης, χασμουρητό, πόνο στον αυχένα και λαχτάρα για φαγητό, είπε ο Petrarca.

«Νομίζω ότι πέρα από τον πόνο στο κεφάλι, ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά, πολλά άλλα συμπτώματα που συνοδεύονται επίσης με μια κρίση ημικρανίας», λέει.

Και ορισμένα από τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της εξάντλησης, μπορεί να συμβούν πριν από την ημικρανία, μετά από αυτήν ή ενδιάμεσα από τις κρίσεις, πρόσθεσε ο Tepper.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.