ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Νέα μελέτη συσχετίζει τη διάγνωση του συνδρόμου με τον αυτοκτονικό ιδεασμό

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό έως και 70% των περιπτώσεων παραμένει αδιάγνωστο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μολονότι η ονομασία του υποδηλώνει την ύπαρξη κύστεων στις ωοθήκες, δεν τις έχουν όλες οι γυναίκες. Οι κύστεις αποτελούν μόνο το ένα από τα τρία κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωσή του. Τα άλλα δύο είναι:

  • Ασταθής εμμηνόρροια
  • Υπερπαραγωγή ανδρογόνων (είναι οι ορμόνες του ανδρικού φύλου)

Για να διαγνωστεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να πληροί τουλάχιστον τα δύο από αυτά τα τρία κριτήρια. Η νόσος μπορεί να έχει πολλές επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Η υπογονιμότητα
  • Τύπου 2 διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Καρδιοπάθεια

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά και τον κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης στις ασθενείς.

Νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο των Βετεράνων στην Ταϊπέι, της Ταϊβάν, εξέτασαν δεδομένα από 18.960 κορίτσια και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 12 έως 64 ετών. Η διάγνωσή τους είχε γίνει μεταξύ 1997 και 2012.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις ασθενείς με δεκαπλάσιο αριθμό συνομηλίκων τους, υγιών εθελοντριών. Καμία από τις εθελόντριες της μελέτης δεν είχε εκδηλώσει αυτοκτονικό ιδεασμό πριν εισαχθεί στη μελέτη.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις εθελόντριές τους σε βάθος χρόνου, διαπιστώνοντας πως όσες έπασχαν από το σύνδρομο είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος ήταν 8,47 φορές μεγαλύτερος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ασθενών. Παρουσίαζε, όμως, διακύμανση αναλόγως με την ηλικία και ήταν μέγιστος στις νεαρές γυναίκες. Ειδικότερα ήταν:

  • 5,38 φορές μεγαλύτερος στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας
  • 9,15 φορές μεγαλύτερος στις νεαρές γυναίκες (18 έως 39 ετών)
  • 3,75 φορές μεγαλύτερος στις μεγαλύτερες γυναίκες (40 ετών και πάνω)

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι επιστήμονες αφαίρεσαν τα στοιχεία που αφορούσαν την πρώτη τριετία από τη διάγνωση. Το ίδιο συνέβη και όταν συνυπολόγισαν άλλα υποκείμενα προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας, καθώς και δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Οι πιθανές αιτίες

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το σύνδρομο επιβαρύνει ψυχικά τις γυναίκες, λόγω της πιθανής υπογονιμότητας και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του στην εμφάνισή τους.

«Η ακμή, η ακούσια αύξηση του σωματικού βάρους και η αυξημένη τριχοφυΐα που προκαλεί σχετίζονται με αυξημένο αυτοκτονικό ιδεασμό στην εφηβεία», γράφουν οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, εξ άλλου, μπορεί να υπάρξουν πρόσθετες προκλήσεις, όπως δυσκολία στην εύρεση δουλειάς, οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα σχέσεων. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να αμβλυνθούν. Έτσι ενδέχεται να βελτιωθεί σημαντικά και η ψυχολογία των ασθενών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.