Bάλε πιπέρι στο φαγητό σου για…μακροζωία

Bάλε πιπέρι στο φαγητό σου για…μακροζωία

Αποφεύγεις τα πικάντικα φαγητά; Μέγα λάθος, μιας και όπως δείχνουν έρευνες τα καυτερά μπορούν να σε βοηθήσουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: από το να χάσεις βάρος μέχρι να ζήσεις περισσότερο!

Για να δεις πόσο σημαντικό είναι περιλαμβάνεις στη διατροφή σου και πιο καυτερές γεύσεις, σου έχουμε αναλυτικά 5 τρόπους με τους οποίους σε ωφελούν τα πικάντικα φαγητά.

Κάνουν καλό στην καρδιά
Ήξερες ότι η κατανάλωση πικάντικων φαγητών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων; Μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την LDL ή αλλιώς κακή χοληστερόλη, η οποία συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και περιορίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2012 στο American Chemical Society meeting, τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία, να προωθήσουν την κυκλοφορία και να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου. Ωστόσο, αν θέλεις να αυξήσεις ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες υπέρ σου, προτίμησε τα πικάντικα πιάτα. Μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer υποστήριξε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη.

Σημειώνεται ότι τα πικάντικα τρόφιμα είναι επίσης γνωστά για την ενίσχυση της ανοσίας, ενώ μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως συμφορητικά, προστατεύοντας από ερεθισμούς και ρύπους.

Σε βοηθούν να αδυνατίσεις
Η καψαϊκίνη (που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές και το πιπέρι καγιέν) είναι μια θερμογονική ουσία, που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ενισχύοντας προσωρινά το μεταβολισμό και αναζωογονώντας την ικανότητα να καίει θερμίδες.

Extra tip: Η κατανάλωση ½ κουτ. γλουκού πιπέρι καγιέν ημερησίως, βοηθά στην αύξηση των καύσεων.

Βάζουν φρένο στην όρεξη σου
Σύμφωνα με μελέτη του 2005, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity, η πρόσληψη καψαϊκίνης αύξησε τον κορεσμό των συμμετεχόντων και μείωσε την πρόσληψη θερμίδων και λιπών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα καρυκεύματα στα τρόφιμα επιβραδύνουν φυσικά τη διαδικασία κατανάλωσης του φαγητού, δίνοντας στον εγκέφαλο περισσότερο χρόνο να συνειδητοποιήσει ότι το σώμα είναι γεμάτο και χορτάτο. Το τελικό αποτέλεσμα; Καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες.

Σε βοηθούν να ζήσεις περισσότερο
Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ υποστηρίζουν ότι οι κόκκινες καυτερές πιπεριές -βασικό συστατικό των πικάντικων πιάτων- συνδέονται με μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Σημειώνεται ότι κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις καυτερές κόκκινες πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.