ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η Γερμανία «υποκλίνεται» στον Ρ.Τ. Ερντογάν: Αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Τουρκία (φωτό, βίντεο)

Η Γερμανία «υποκλίνεται» στον Ρ.Τ. Ερντογάν: Αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Τουρκία (φωτό, βίντεο)

Η παρασκηνιακή ένταση Γερμανίας-Τουρκίας φαίνεται ότι καλά κρατεί με μια νέα αυτήν την φορά κρίση. Μετά την «πόρτα» υποδοχής του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον Ιούνιο προφασιζόμενος «υπερβολικό φόρτο εργασίας» αλλά και τις νέες βολές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υποψηφίου του SPD για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, ανάβει και ένα νέο … «φιτίλι» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις που δεν δείχνει να σβήνει σύντομα.

Το Βερολίνο καλείται να αποσύρει όλες του τις στρατιωτικές δυνάμεις από τις βάσεις της Τουρκίας αφού η Άγκυρα συμφώνησε να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν την αεροπορική βάση στην Konya αλλά μονάχα στο πλαίσιο μιας επίσκεψης μελών του ΝΑΤΟ.

Η γερμανική κυβέρνηση καλείται να λάβει θέση απέναντι στην τουρκική αποσύροντας τα στρατεύματά της απ΄ όλες τις βάσεις της Τουρκίας αφού επιτράπηκε στους Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση στην Konya την Παρασκευή χάρις στην παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία είναι περισσότερο «υποτακτική προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είπε η αριστερή Σεβίμ Νταγκντέλεν, Γερμανίδα βουλευτής της Bundestag (σ.σ. γερμανική Βουλή) για το κόμμα Die Linke, στο Sputnik.

«Οι Bundeswehr (σ.σ. γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις) είναι ένας κοινοβουλευτικός στρατός. Η Bundestag αποφασίζει που θα επιχειρούν οι Bundeswehr, όχι το ΝΑΤΟ ή ο Γενικός Γραμματέας. Το ερώτημα είναι εάν αποδεχόμαστε ότι οι αρχές μας αμελούνται στην Τουρκία», είπε η Νταγκντέλεν.

«Εάν το δικαίωμά μας για επίσκεψη αμεληθεί, το κόμμα μου θα απαιτήσει την απόσυρση όλων των στρατιωτών από την Τουρκία», συνέχισε.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Juergen Rose είπε στο Sputnik ότι παρά τις δυσκολίες μια πλήρης αποχώρηση από την Τουρκία θα συνεπαγόταν υψηλό πολιτικό κόστος για το Βερολίνο.

«Θα υπάρξουν παράπλευρες ζημίες που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει», ανέφερε ο Rose και προσέθεσε ότι και η αποχώρηση στρατευμάτων από την Konya θα έβλαπτε άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ, έναν κίνδυνο που η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν παράπλευρες ζημιές στην Συμμαχία (ΝΑΤΟ)», είπε.

Στην Konya βρίσκονται κοντά στους 25 Γερμανούς πιλότους λαμβάνοντας μέρος σε επιχειρήσεις εναέριας αναγνωρίσεως κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιώντας αεροσκάφη AWACS. Αν και αποδέχονται τους όρους της επίσκεψης, τα μέλη της γερμανικής Βουλής εμφανίζονται δυσαρεστημένα με την επίσκεψη στην Konya καθώς δεν ηγείτο η Bundestag αλλά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Το Βερολίνο άρχισε να αποσύρει στρατεύματά του από την αεροπορική βάση του Incirlik στην Τουρκία τον Ιούλιο αφού η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε κατ’ επανάληψη Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους ομοεθνείς στρατιώτες τους στην στρατιωτική βάση.

Τον Μάιο μια ομάδα Γερμανών βουλευτών εμποδίστηκε να πάει στο Incirlik ως αντίποινα στο Βερολίνο για την απόφασή του να προσφέρει άσυλο σε μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών στην Γερμανία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ακόμη μια ομάδα πολιτικών παρεμποδίστηκε να επισκεφθεί την βάση τον Ιούνιο του 2016 αφού η Bundestag είχε περάσει μια απόφαση που αναγνώριζε την Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η αποστολή της Γερμανίας στην αεροπορική βάση του Incirlik, η οποία χρησιμοποιείται περισσότερο από Τούρκους και Αμερικανούς στρατιώτες, άρχισε τον Ιανουάριο του 2016 και αφορά σε μαχητικά αεροσκάφη Tornado και κοντά στους 260 στρατιώτες των Bundeswehr. Τα γερμανικά αεροσκάφη και το προσωπικό εξυπηρέτησης εκτελούν αποστολές μη εμπόλεμου χαρακτήρα στις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αποστολών αναγνώρισης και ανεφοδιασμού για αεροσκάφη του συνασπισμού.

Από τότε που οι σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώθηκαν, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να μεταφέρει τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βάση του Al-Asrak στην Ιορδανία.

Βίντεο από την αεροπορική βάση του Incirlik στην Τουρκία:

Βίντεο από συγκρίσεις στρατιωτικών δυνάμεων Γερμανίας-Τουρκίας:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.