ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Με νέα «Βαριοπούλα» στον Έβρο απειλεί Τούρκος βουλευτής την Ελλάδα για να «τιμωρήσει» τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο! (φωτό, βίντεο)

Με νέα «Βαριοπούλα» στον Έβρο απειλεί Τούρκος βουλευτής την Ελλάδα για να «τιμωρήσει» τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο! (φωτό, βίντεο)

Σάλο προκαλούν οι δηλώσεις ενός Τούρκου βουλευτή ο οποίος προειδοποίησε την Ελλάδα με νέα «Βαριοπούλα» σε απάντηση του «Μολών λαβέ» του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου, χθες στον Εβρο.

Ο κωδικός «Βαριοπούλα» (Balyoz στα τουρκικά) ήταν και το όνομα του σχεδίου επίθεσης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας στον Έβρο τον Μάρτιο του 2003 και της εν συνεχεία κατοχής του βόρειου Εβρου.

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ, αναπληρωτής του τουρκικού κόμματος CHP, σε δηλώσεις του όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, κατηγόρησε τη χώρα μας ότι κατέχει τουρκικά εδάφη- αναφερόμενος σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου, ενώ προειδοποίησε την Ελλάδα να μην δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας και τον κ. Καμμένο να προσέχει τι λέει.

«Λέτε τα νησιά του Αιγαίου, ποια είναι τα ονόματά τους λοιπόν; Δεν υπάρχουν. Κάνετε επισκέψεις στην Ελλάδα, οι εκκλησίες εξαφανίζονται και οι αρχηγοί των επιτελείων και οι πρωθυπουργοί [με τις επισκέψεις] σας καταλαμβάνουν νησιά.

Αυτό είναι εισβολή.​Όταν το CHP έρθει στην εξουσία, θα αποκαλύψουμε ένα-ένα τα τουρκικά ονόματα 156 νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, που ανήκουν στην Τουρκία και θα το διακηρύξουμε σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Γιλμάζ.

«Και το ξαναλέω: Η Ελλάδα ας μην δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας με το να κατέχει τα δικά μας εδάφη εκεί. Ο Έλληνας υπουργός θα φάει καμιά βαριοπούλα στο κεφάλι εκεί που δεν το περιμένει», συμπλήρωσε, σχολιάζοντας δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τη στάση της Τουρκίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν στα δικά μας νησιά μπάρμπεκιου και να κουνάνε το δάχτυλο στην Τουρκία», συμπλήρωσε, και κάλεσε τον κ. Καμμένο «να προσέχει τα λόγια του».

Αυτές οι δηλώσεις του Γιλμάζ έρχονται μετά τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου για τον Π. Καμμένο και το «Μολών Λαβέ» που είπε ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ απατώντας στις δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος CHP, της τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.ο οποίος είχε ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να πάρει η Τουρκία πίσω 18 νησιά που της ανήκουν και που έχει «καταλάβει» η Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων αναφέρονται στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας τονίζοντας το γεγονός της την κριτική που ασκεί ο Έλληνας υπουργός στην συνολική πολίτικη της Τουρκίας αλλά και στις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα:

«Δεν κατοικούμε σε γειτονιά αγγέλων. Ο μεγαλοϊδεατισμός, ο εθνικισμός, ο αναθεωρητισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός που επικρατεί στη γειτονιά μας, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε», είπε ο κ. Καμμένος που αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πρόσφατες τοποθετήσεις κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων της Τουρκίας.

«Ακούμε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για 150.000 «ομογενείς» στη Δυτική Θράκη, αμοιβαίες υποχωρήσεις για ομαλοποίηση των σχέσεών μας.

Ακούσαμε για τις περιουσίες των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, ότι πουλήθηκαν δήθεν οικειοθελώς σε Τούρκους πολίτες.

Επίσης είδαμε εθνικιστές να προσεύχονται στην Αγία Σοφία, ενώ ο Τούρκος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο πάλι για 18 νησιά που έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα. Φαίνεται ότι, στην καλύτερη περίπτωση ο εν λόγω πολιτικός αγνοεί τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών. Στη χειρότερη, αμφισβητεί την Ελληνική, διεθνώς κατοχυρωμένη, κυριαρχία και διεκδικεί εδάφη μας».

Και ο κ. Καμμένος πρόσθεσε: «Η απάντησή μας αγαπητοί εθνοφύλακες είναι ‘Μολών Λαβέ’. Έτσι έχουμε μάθει εμείς οι Έλληνες. Αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία μας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες στην Βουλή μίλησε για «τρεις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για την απόδοση στην Τουρκία 152 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο: Απ’ευθείας διαπραγματεύσεις, διεθνές δικαστήριο ή πόλεμος»!

Την ίδια ώρα ο τουρκικός Τύπος μιλά πάλι για επεισόδιο στα Ίμια όπου τουρκικές ακταιωροί «εκδίωξαν» απο την περιοχή 8 ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί αναφέρουν για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και Κρητικού Πελάγους, που σύμφωνα με την τουρκική “λογική” δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα βάσει διεθνών συνθηκών

«Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν:

Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας.

Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο.

Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά».

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου από το βήμα της τουρκικής βουλής, απαντώντας στις ενστάσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό-CHP), ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως το κοινοβούλιο θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις και πως ήδη έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που εξετάζει το θέμα.

«Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική.

Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στους διαδρόμους και που θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Είναι πιο ωφέλιμο να μειώσουμε την ένταση ή να την αυξήσουμε; Αυτά είναι εθνικά θέματα και εμείς μπορούμε αντίστοιχα να γίνουμε πατριδοκάπηλοι.

Είναι εύκολο να σας κατηγορήσω. Σας δείχνω τα έγγραφα, τα δίνω και σε άλλους και βλέπουμε ποιανού η υπογραφή υπάρχει σε αυτά. Όμως αυτό δεν είναι σωστό» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Βουλευτής αντιπολίτευσης: Η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει…

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) την Δευτέρα στην τουρκική βουλή, ήταν η πλέον σφοδρότερη έως σήμερα. Κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο βουλευτής του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, δήλωσε:

«Όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζεται.

Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετε ούτε μία ρηματική διακοίνωση.

Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητικές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε ‘εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος. Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς».

Οι τουρκικές διεκδικήσεις κωδικοποιούνται στην απόρρητη λίστα EGAYDAAK, στην οποία το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και περισσότερο αναφορά στην Τουρκία και τείνει να καταστεί «δόγμα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Πρόκειται για το αρκτικόλεξο της φράσης “Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar”, δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες». Με τις διεκδικήσεις αυτές, ουσιαστικά “γκριζάρεται” το μισό Αιγαίο Πέλαγος, που αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της Άγκυρας.

Τουρκικός Τύπος: Νέο επεισόδιο στα Ίμια

Στο μεταξύ για νέο επεισόδιο στα Ίμια σήμερα το απόγευμα κάνουν λόγο οι Τούρκοι.

Όπως αναφέρει το Haber Turk 8 ελληνικά αλιευτικά πλησίασαν τις βραχονησίδες για την ψαρέψουν αλλά εμποδίστηκαν απ τουρκικές ακταιωρούς που περιπολούσαν στην περιοχή.

Το επεισόδιο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, διήρκεσε περί τις 2 ώρες και τα ελληνικά αλιευτικά απομακρυνθήκαν αφού οι τουρκικές ακταιωροί προειδοποίησαν στα αγγλικά τους Έλληνες αλιείς.

Στο επεισόδιο τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ήταν παρόν και σκάφος του ΛΣ το οποίο απομακρύνθηκε επίσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.