CNΝ: «Έφτιαξε» τους όρους της παραίτησής του ο Ρ. Μουγκάμπε στην Ζιμπάμπουε

CNΝ: «Έφτιαξε» τους όρους της παραίτησής του ο Ρ. Μουγκάμπε στην Ζιμπάμπουε

Μπορεί κατά τη διάρκεια του χθεσινού του διαγγέλματος να μην έκανε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη αποχώρησή του από την «κεφαλή» της Ζιμπάμπουε, έπειτα από 37 χρόνια, ωστόσο ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί, όπως μετέδωσε σήμερα το CNN.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, ο 93χρονος ηγέτης της χώρας (ο μοναδικός από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1980), έχει συντάξει μια επιστολή παραίτησης, βάσει των όρων της οποίας, εκείνος και η σύζυγός του, Γκρέις, θα έχουν πλήρη ασυλία.

Όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν για τις διαπραγματεύσεις με τους στρατηγούς που κατέλαβαν την εξουσία στη Χαράρε την περασμένη εβδομάδα και τις οποίες αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πίεση στον Μουγκάμπε αυξάνεται από όλες τις πλευρές, προκειμένου να θέσει άμεσα τέρμα στη σύγχυση που επικρατεί στη χώρα μετά το ντε φάκτο πραξικόπημα της περασμένης Τετάρτης.

Ο Μουγκάμπε εξέπληξε τους πολίτες της Ζιμπάμπουε, χθες αργά το βράδυ, όταν στο διάγγελμά του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε παραίτηση, δεσμευόμενος, αντίθετα, να προεδρεύσει, τον ερχόμενο μήνα, ενός συνεδρίου του ZANU-PF, το οποίο μόλις μερικές ώρες νωρίτερα τον είχε καθαιρέσει από την ηγεσία του. Δευτερόλεπτα μετά, ο ηγέτης των βετεράνων του πολέμου, Κρις Μουτσβάνγκουα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως (οι βετεράνοι) θα ηγηθούν δημόσιων διαμαρτυριών στους δρόμους της Χαράρε. Σήμερα, ο Μουτσβάνγκουα δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική δράση εναντίον του Μουγκάμπε.

Στο μεταξύ, εξέπνευσε στις 12:00 η προθεσμία που είχε δώσει το ZANU-PF στον Μουγκάμπε να παραιτηθεί, διαφορετικά θα ξεκινούσε τη διαδικασία καθαίρεσής του. Το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί τις Δευτέρες άρα οποιαδήποτε διαδικασία καθαίρεσης θα πρέπει να περιμένει μέχρι αύριο, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί οπωσδήποτε την ίδια ημέρα.

Δύο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters αργά χθες πως ο Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί, αλλά δεν ήξεραν λεπτομέρειες. Υπήρξαν εικασίες πως ανέγνωσε τη λάθος ομιλία στο απευθείας τηλεοπτικό διάγγελμά του, ή ότι παρέλειψε εκείνα τα σημεία που αναφέρονταν στην παραίτησή του.

Η κεντρική επιτροπή του ZANU-PF είχε ορίσει νωρίτερα τον Έμερσον Μνανγκάγκουα ως νέο ηγέτη του. Ήταν η αποπομπή από τον Μουγκάμπε του Μνανγκάγκουα από τον θώκο του αντιπροέδρου -που άνοιξε τον δρόμο στην Γκρέις για να τον διαδεχθεί- που οδήγησε τον στρατό να καταλάβει την εξουσία.

Στο μεταξύ, δύο υψηλόβαθμες πολιτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters ανέφεραν σήμερα πως ο Μουγκάμπε συμφώνησε χθες να παραιτηθεί, αλλά το κόμμα του δεν ήθελε να ανακοινώσει την παραίτησή του ενώπιον του στρατού, γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε την επέμβασή του να μοιάζει με πραξικόπημα. «Θα έμοιαζε πολύ άσχημο αν παραιτείτο μπροστά από αυτούς τους στρατηγούς. Θα είχε προκαλέσει τεράστια αναστάτωση», επισήμανε υψηλόβαθμη πηγή του ZANU-PF. Άλλη πολιτική πηγή δήλωσε πως η ομιλία είχε σκοπό να «καθαρίσει» τη δράση του στρατού.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε ακύρωσε σήμερα τις εξετάσεις όταν οι φοιτητές άρχισαν να τραγουδούν τραγούδια εναντίον του 93χρονου Μουγκάμπε, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Στο μεταξύ, ο Μουγκάμπε παραμένει υπό κατ’ οίκον περιορισμό στο πολυτελές συγκρότημα «Blue Roof».

Το ZANU-PF δήλωσε επίσης πως θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα για να περιορίσει τις εξουσίες του προέδρου, μια ένδειξη ενδεχομένως της επιθυμίας του να κινηθεί προς ένα πιο πλουραλιστικό και περιεκτικό πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, το ιστορικό του Μνανγκάγκουα, ως επικεφαλής κρατικής ασφάλειας στη διάρκεια της καταστολής της Γκουκουραχούντι, όπως έμεινε γνωστή, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την εκπαιδευμένη στη Βόρεια Κορέα 5η Ταξιαρχία στη Ματαμπέλελαντ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υποδεικνύει πως δεν είναι πιθανή μια γρήγορη και σαρωτική αλλαγή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το βαθύ κράτος που σχεδίασε αυτή την αλλαγή θα παραμείνει, εμποδίζοντας οποιαδήποτε πραγματική δημοκρατική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Μάιλς Τέντι, ένας ακαδημαϊκός από τη Ζιμπάμπουε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.