ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πέντε έργα που έχουν εμπνευστεί από το θέμα των Χριστουγέννων (φωτό)

Πέντε έργα που έχουν εμπνευστεί από το θέμα των Χριστουγέννων (φωτό)

Τα Χριστούγεννα ως θέμα απεικόνισης από Έλληνες και ξένους ζωγράφους. Πίνακες που έχουν μείνει στην ιστορία και έχουν την «προσωπικότητα» τους.

Δεν δα και λίγοι οι καλλιτέχνες – ζωγράφοι και φωτογράφοι, ποιητές και συγγραφείς- που έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς επιχειρώντας να «μιλήσουν» για τα Χριστούγεννα μέσα από την χαρά των παιδιών και τις οικογενειακές στιγμές, τα ήθη και έθιμα του κάθε τόπου αλλά και την θρησκευτικότητα σε όλες τις δυνατές της εκφάνσεις.

Επέλεξα για το σκοπό αυτό τα έργα 5 Ελλήνων και ξένων ζωγράφων οι οποίοι έχουν αποτυπώσει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την αληθινή ζωή πάνω στον καμβά.

Το πρωί των Χριστουγέννων – 1844
Ferninand Georg Waldmuller (1793-1865)


Ο Ferninand Georg Waldmuller ήταν ένας από τους σημαντικότερους αυστριακούς ζωγράφους. Ο ακριβής χαρακτηρισμός του ανθρώπινου προσώπου, η λεπτομερής και εκλεπτυσμένη περιγραφή των υφών ή η απεικόνιση της αγροτικής καθημερινής ζωής τον κατέστησαν πρωτοπόρο της περιόδου Biedermeier και επηρέασε μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών. Έζησε στην Μπρατισλάβα και τη Βιέννη.

Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο – 1892
Franz Skarbina (1849-1910)

Ο Franz Skarbina ήταν Γερμανός ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Το 1877 ταξίδεψε στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, όπου βρισκόταν υπό την επίδραση του ιμπρεσιονισμού όπου και έλαβε τα ερείσματα για την μετέπειτα πορεία του στο εικαστικό ρεύμα. Το 1888 διορίστηκε καθηγητής στην Πρωσική Ακαδημία και το 1892 έγινε πλήρες μέλος όπου και παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Χριστουγεννιάτικοι επισκέπτες – 1869
Frederick Daniel Hardy (1827-1911)

Ο Frederick Daniel Hardy ήταν άγγλος ζωγράφος. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των έργων του τον ακολούθησε στην έκθεση του στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο με 93 φωτογραφίες από το 1851 έως το 1898.

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα –1872
Νικηφόρος Λύτρας (1832-1904)

Ο Νικηφόρος Λύτρας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και πρωτοπόρος στην διαμόρφωση της διδασκαλίας των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε με την λεγόμενη «ιστορική ζωγραφική» με θέματα παρμένα από την ελληνική μυθολογία και την ελληνική ιστορία. Το έργο του Νικηφόρου Λύτρα χαρακτηρίζεται με θέματα από τη ζωή στο χωριό και την πόλη. Με στιγμιότυπα από τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της Ελλάδας ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους να αποτυπώσουν ηθογραφίες από την ελληνική ύπαιθρο.

Παιδική συναυλία – 1900
Γεώργιος Ιακωβίδης (1853-1932)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε στη Λέσβο και σπούδασε από το 1877 έως το 1883 στο Μόναχο ζωγραφική και γλυπτική. Γνώριμος του ιμπρεσσιονιστικού ρεύματος χρησιμοποίησε ορισμένα στοιχεία από τις επιρροές του και ασχολήθηκε με την ηθογραφική ζωγραφική αποτυπώνοντας στιγμές από την ζωή στα ελληνικά σπίτια ακολουθώντας τον ακαδημαϊκό ρεαλισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.