ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κακά μαντάτα που αφορούν όλους μας: Τα κινητά προκαλούν καρκίνο

Κακά μαντάτα που αφορούν όλους μας: Τα κινητά προκαλούν καρκίνο

H ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα σχετίζεται με την εμφάνιση καρκινικών όγκων. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν σε ποντικούς δύο μελέτες που διεξήχθησαν σε δύο διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

Έρευνα του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας στις ΗΠΑ έδειξε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» ότι η έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει όγκους στην καρδιά αρσενικών ποντικών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία,τα κινητά δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο κι αυτό γιατί εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία,δηλαδή αδύναμη ακτινοβολίας που δεν προκαλεί σοβαρές γενετικές βλάβες.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν αρουραίους και των δύο φύλων τουλάχιστον επί δύο χρόνια. Μέχρι στιγμής, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε για την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και τη πιθανή συσχέτισή της με τον καρκίνο. Και οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που μελετά τη σχέση ακτινοβολίας κινητών – κακοήθειας.

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο «Ramazzini» στην Ιταλία εξέτασε την ακτινοβολία και τα αποτελέσματά της σε περίπου 2.500 αρουραίους από τη γέννηση έως το θάνατό τους.

Σύμφωνα με τον Τζον Σάμετ, καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο, οι μελέτες αυτές «επιβεβαιώνουν ότι η έκθεση σε ακτινοβολία έχει βιολογικές επιδράσεις» με μερικά από αυτά τα αποτελέσματα να σχετίζονται με την καρκινογένεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες σπεύδουν πάντως να επισημαίνουν ότι τα πορίσματά τους αφορούν μόνο τους αρουραίους κι ότι δεν αποδειχθεί, μέχρι τώρα, ότι η ακτινοβολία κινητών έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.