Η ολλανδική Αεροπορία αποφάσισε να καταργήσει και να αποσύρει όλα τα όπλα διασποράς υποπυρομαχικών που…

Η ολλανδική Αεροπορία αποφάσισε να καταργήσει και να αποσύρει όλα τα όπλα διασποράς υποπυρομαχικών που έχει στο οπλοστάσιό της. Πρόκειται για τους διανομείς CBU-87 (cluster bomb unit) που φέρουν τα αεροσκάφη F-16.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του στην Κάτω Βουλή της χώρας, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Έϊμερτ βαν Μίντελκουπ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι οι βόμβες διασποράς είναι υπεύθυνες για απαράδεκτα μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών.

Η υπουργική απόφαση ωστόσο είναι σύμφωνη με διεθνείς συμφωνίες για την απαγόρευση βομβών διασποράς με περισσότερα από 10 υποπυρομαχικά. Άμεση συνέπεια της απόφασης αυτής θα είναι η δρομολόγηση προς καταστροφή του αποθέματος βομβών CBU-87 της ολλανδικής Αεροπορίας.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ένα άλλο αντίστοιχο όπλο, ο πύραυλος M261 που φέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache του ολλανδικού Στρατού θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται. Οι πύραυλοι αυτοί περιέχουν μόνο 9 υποπυρομαχικά καθιστώντας τον τόσο επικίνδυνο όσο οποιαδήποτε μη εκραγείσα βόμβα.

Η απόφαση αυτή συνάντησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ότι αποτελεί κόλαφο στην δεδηλωμένη πρόθεση της Ολλανδίας να καταργήσει την χρήση όλων των όπλων διασποράς.