ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συρία: Πέφτει η Ράκκα, εκδιώκεται το ISIS από την Deir Ezor, ξεκινά η μάχη για την Ιντλίμπ

Συρία: Πέφτει η Ράκκα, εκδιώκεται το ISIS από την Deir Ezor, ξεκινά η μάχη για την Ιντλίμπ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Συρία καθώς έχει καταληφθεί το 65% της πόλης της Ράκκα από τις κουρδικές δυνάμεις, ο συριακός Στρατός απέχει 48 μόλις ώρες από την Ντέιρ Εζόρ και ήδη ξεκινούν οι σχεδιασμοί για την κοινή επίθεση Σύρων, Τούρκων, Ιρανών και Ρώσων κατά της Ιντλίμπ που αποτελεί και το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα και της Τζάις Αλ Ισλάμ.

Ακόμα μένει να ανακαταληφθεί η Ντέραα στη Νότια Συρία και η ανατολική Γκούτα στα περίχωρα της Δαμασκού αλλά αυτά είναι μέτωπα ήσσονος σημασίας που δεν αναμένεται να προβληματίσουν ιδιαίτερα τον αναγεννημένο συριακό Στρατό.

Ένας Στρατός που ενισχύθηκε με εκτεταμένη εθελοντική στατολόγηση από τους χιλίάδες βασανισμένους από τους ισλαμιστές, κατοίκους του Χαλεπίου. Πύκνωσαν τις τάξεις των συριακών δυνάμεων και έκτοτε η Δαμασκός έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα μέτωπα.

Από εκεί και πέρα αρχίζει το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον πόλεμο. Όλα θα παιχτούν ως προς το εύρος των κουρδικών εδαφών που θα υπαχθούν στη νέα κουρδική κρατική οντότητα που επιχειρούν να στήσουν οι Αμερικανοί.

Ήδη 3.000 Τουρκομάνοι ή αλλιώς Τουρκμένοι και 1.000 Τούρκοι έχουν διεισδύσει ως εμπροσθοφυλακή μεταξύ Αφρίν και Κομπάνι με το κυρίως σώμα των τουρκόφωνων δυνάμεων να μην έχει εμπλακεί ακόμα στις μάχες κατά των Κούρδων SDF.

Όμως θεωρείται σίγουρο ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να «κοντύνει» το συριακό Κουρδιστάν όσο περισσότερο μπορεί αν όχι να το «εξαερώσει» τελείως. Υπόγεια στηρίζεται η προσπάθεια αυτή και από τον ρωσικό παράγοντα καθώς η Μόσχα δεν επιθυμεί την δημιουργία ενός αμερικανικού προτεκτοράτου στην Μέση Ανατολή. Ένα προτεκτοράτο που θα ενωθεί αργότερα και με τα κουρδόφωνα εδάφη του Βόρειου Ιράκ σε Κιρκούκ και Μοσούλη.

Ο συριακός Στρατός επελαύνει με μεγάλη ταχύτητα στην συριακή έρημο και θα φτάσει σε λίγες ώρες στην Ντέιρ Έζορ όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας
Ibrahim Samra

«Οι ήρωες του Στρατού θα φτάσουν το πολύ σε 24-48 ώρες το πολύ»

«Ο Στρατός έφτασε στις πύλες της Deir Ezzor»

Την στιγμή που οι συριακές δυνάμεις φτάνουν στην Deir Ezzor από την ανατολική κατεύθυνση, η συριακή φρουρά που πολεμάει επί σειρά ετών εντός της πόλης υποστηριζόμενη από την ρωσική Αεροπορία ξεκίνησε μεγάλες επιθέσεις κατά βάσεων του ISIS bases, σημεία ελέγχου και οχυρές θέσεις σε διάφορες συνοικίες

Οι συριακές δυνάμεις αναγνώρισαν και ταυτοποίησαν τα αρχηγεία του ISIS headquarters στην συνοικία Huwyqah και τα κατέστρεψαν ολοσχερώς με στοχευμένες βολές πυροβολικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό κατέστη δυνατό από πληροφόρηση που προήλθε από τον ρωσικό παράγοντα.

Πιστεύεται ότι εντός του κτιρίου σκοτώθηκαν 9 διοικητές του ISIS. 4 από αυτούς ταυτοποιήθηκαν ως οι: Abu Omar al-Karbouli, Abu Muhammad al-Shaiti, Abu Mariam al-Taiyanah και Abu Moawyah Idlib.

Την ίδια στιγμή ρωσικά και συριακά μαχητικά συνεχίζουν να σφυροκοπούν θέσεις και συκγεντρώσεις των ισλαμιστών στην ύπαιθρο και σε τοποθεσίες όπως,

Ayash, al-Shamitiyah, al-Masrab, al-Kharitah, al-Tabani και Panorama.

Υπάρχουν αναφορές ότι εκατοντάδες μαχητές του ISIS εγκαταλείπουν την πόλη με προορισμό την ανατολική έρημο.

Στην Ράκα εξίσου αρνητικά είναι τα αποτελέσματα για το ISIS καθώς μετα από την τελευταία καταμέτρηση ανακοινώθηκε από τις κουρδικές δυνάμεις ότι έχει τεθεί υπό κουρδικό έλεγχο το 65% της πόλης, έχουν σκοτωθεί πάνω 1.244 ισλαμιστές και απελευθερώθηκαν 2.000 όμηροι μέσα στον Αύγουστο

Μόνο τον Αύγουστο ελευθερώθηκαν πάνω από 9 συνοικίες κάτι που δείχνει την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους καθώς δεν έχει πλέον ούτε άνδρες, ούτε εδφόδια, ούτε στερεα προπύργια για να ελπίζει ότι θα μπορέσει να ανεφοδιαστεί στο μέλλον

Στα νότια προάστια καταλήφθηκαν οι Nazlat Shehade, Hisham Bin Abdulmelik και η Old Raqqa. Στα δυτικά τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο οι Al-Karim και Al-Diriyah.

Η μεγαλύτερη όμως προέλαση έλαβε χώρα στον ανατολικό άξονα όπου οι συνοικίες Mehdi, Al-Rafqa, Mansur και Reshid έχουν τεθεί υπό κουρδικό έλεγχο. Σήμερα καταλήφθηκε και η συνοικία Moroor. Αυτή την στιγμή οι Κούρδοι ελέγχουν 14 από τα 23 προάστια της πόλης.

Μια επιθετική υπερκέραση κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη έχει στριμώξει τους ισλαμιστές στις πιο κατοικημένες περιοχές του κέντρου της πόλης

Το YPG παραδέχεται μόνο 101 απώλειες στις τάξεις του αλλά δεν γίνεται πιστευτό. Το ISIS αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 1,000 YPG/SDF/PKK κατά την διάρκεια της τρίμηνης μάχης κάτι που θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια απλά η διαφορά είναι ότι οι Κούρδοι έχουν εφεδρείες ενώ το ISIS δεν θεωρείται και πολύ καλή «επένδυση» για φανατικούς που αναζητούν τρόπους να «πετάξουν» την ζωή τους και συνεπώς η δεξαμενή ανδρών του, «αδειάζει»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.