ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συρία: Έσπασε και η πολιορκία της αεροπορικής βάσης στην Deir ez-Zor – Θέμα ημερών η οριστική εκδίωξη του ISIS (βίντεο)

Συρία: Έσπασε και η πολιορκία της αεροπορικής βάσης στην Deir ez-Zor – Θέμα ημερών η οριστική εκδίωξη του ISIS (βίντεο)

Η επιτυχής επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων έβαλε ένα τέλος στον τριετή αποκλεισμό της Deir ez-Zor από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος με την επίθεση ενάντιων των τρομοκρατών να συνεχίζεται την στιγμή που η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φτάνει στους πολίτες της πόλης που ήταν «στα πρόθυρα της λιμοκτονίας».

Το Σάββατο η πετρελαιοπηγή του Teym στην έρημο κοντά στην Deir ez-Zor ανακτήθηκε από τους τρομοκράτες του ISIS όπως ανάφερε η κρατική τηλεόραση. Η ανατολική πλευρά της Συρίας είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Ο συριακός Στρατός και οι σύμμαχοί του έφτασαν επίσης στην αεροπορική βάση κοντά στην πόλη και μάχονται για να την ανακαταλάβουν, η οποία πολιορκείται από τζιχαντιστές εδώ και χρόνια είπε στο Reuters ένας διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων που συνδράμει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο στόχος είναι τώρα η ανακατάληψη των υπολοίπων τμημάτων της Deir ez-Zor από τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Ο Στρατός λέγεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους απελευθέρωσης της πόλης, η οποία και αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια του ISIS στην Συρία.

Μάλιστα νεκρός φέρεται να είναι ο υπουργός Πολέμου, Gulmurod Khalimov, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών του ISIS, Abu Mohammed al-Shishali, κατά την πολιορκία της Deir ez-Zor.

Η διακοπή του αποκλεισμού έλαβε χωρά νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα μετά από μια σειρά επιτυχών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε ο συριακός Στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής Αεροπορίας.

«Αποθήκες πυρομαχικών του ISIS εντοπίστηκαν από την συριακή Αεροπορία κατά την διάρκεια της επιχείρησης» είπε ο στρατηγός του συριακού Στρατού Αχμάντ Σουλαϊμάν υπογραμμίζοντας ότι Ένοπλες Δυνάμεις «άκουσαν συνομιλίες ισλαμιστών τρομοκρατών να σχεδιάζουν επιθέσεις μέσα και γύρω από την Deir ez-Zor».

«Με την βοήθεια της ρώσικης Αεροπορίας, η συριακή Αεροπορία έπληξε αυτά τα σημεία πριν από την άφιξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Αυτό εξασθένησε την ικανότητα του ISIS να ζητήσει ενισχύσεις από την Ράκα και την Παλμύρα και να επιτεθεί», δήλωσε ο διοικητής του συριακού Στρατού.

Προσέθεσε μάλιστα ότι οι συριακές δυνάμεις «πολέμησαν σκληρά» καθώς οι τζιχαντιστές «είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές και βόμβες αυτοκινήτων παντού».

https://twitter.com/RT_com/status/905372024956219393

Εν τω μεταξύ κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να καταφτάνουν στην Deir ez-Zor για πρώτη φορά απ’ όταν ξέσπασε η πολιορκία. Τα τελευταία 3 χρόνια οι ντόπιοι εξαρτιόνταν από εναέριες ρίψεις ειδών πρώτης ανάγκης που πραγματοποιούνταν από ένα γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο το οποίο ελέγχονταν από μια από τις ταξιαρχίες του συριακού Στρατού.

«Οι πολίτες της Deir ez-Zor ήταν στο χείλος της λιμοκτονίας. Ήμασταν σε απεγνωσμένη κατάσταση για λίγο φαγητό και νερό να φτάσει στην πόλη, αυτό ήταν το μόνο που θέλαμε. Δόξα τον Θεό, η βοήθεια τώρα ήρθε» είπε ένας ντόπιος.

«Δεν μπορούμε να περιγράψουμε ποσό ανακουφισμένοι είμαστε. Οι άνθρωποι πέθαιναν» τόνισε ένας άλλος κάτοικος την στιγμή που περίμενε στην ουρά για λίγο φαγητό, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

https://twitter.com/RT_com/status/905869006191636481

Η Ρωσία συμμετείχε επίσης και στις επιχειρήσεις να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στα πρόσφατα ανθρωπιστικές προσπάθειες και έστειλε συνοδεία στα πρόσφατα απελευθερωμένα μέρη της πόλης. Το Σάββατο διανεμήθηκε εμφιαλωμένο πόσιμο νερό, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από την Ρωσία, σύμφωνα με το Ρωσικό Κέντρο για την Συμφιλίωση των Αντιτιθέμενων Πλευρών στην Συρία.

Σύμφωνα με τις ρώσικες Ένοπλες Δυνάμεις, καταβάλλονται προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους την στιγμή που επισκευάζονται οι υποδομές στις περιοχές που απελευθερωθήκαν από τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Η Μόσχα συμμετέχει ενεργά στην συριακή ανοικοδόμηση για την αποκατάσταση νοσοκομείων, σχολείων, φούρνων αλλά και πηγών ύδρευσης και ενέργειας.

Τον Ιούνιο το ISIS έλεγχε κοντά στο ένα τέταρτο της χώρας. Αλλά μέσα σε τρεις μήνες η τρομοκρατική οργάνωση έχασε περίπου τις μισές από αυτές τις περιοχές. Αυτήν την στιγμή εξακολουθεί να κατέχει εν μέρει την επαρχία της Deir ez-Zor όπως και μερικές περιοχές κοντά στην Χάμα και την Χομς της δυτικής Συρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.