ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Η «τελευταία» μάχη του ιρακινού στρατού κατά του ISIS – Με μέτωπο προς την Al Qaim και τα σύνορα με τη Συρία

Η «τελευταία» μάχη του ιρακινού στρατού κατά του ISIS – Με μέτωπο προς την Al Qaim και τα σύνορα με τη Συρία

Με την πτώση της Μοσούης, ο δρόμος είχε ανοίξει για τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε να ωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ – ISIS) εκτός της γης τους. Πλέον, κυβερνητικές δυνάμεις κατευθύνονται στα δυτικά σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, με στόχο την πλήρη εκδίωξη των ισλαμιστών από ιρακινό έδαφος.

Η έφοδος αυτή εξαπολύθηκε ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι παραστρατιωτικοί που μάχονται στο πλευρό τους κινούνταν για να κλείσουν σε μέγγενη τους ισλαμιστές.

Σκοπός της επιχείρησης είναι να αποσπαστεί από το ΙΚ η τελευταία ιρακινή περιοχή που κατέχει, στην κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού, ο οποίος διασχίζει την επαρχία Ντέιρ Εζόρ στη Συρία και φτάνει ως την αλ Κάιμ, στο δυτικό Ιράκ.

Πρόκειται για την «τελευταία μεγάλη μάχη εναντίον του ΙΚ», όπως είχαν σημειώσει πρόσφατα στρατηγοί του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των ισλαμιστών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει τις ιρακινές δυνάμεις.

Η επιχείρηση άρχισε στην πόλη αλ Κάιμ, στην αχανή επαρχία αλ Άνμπαρ, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο κι όπου τα σύνορα χαρακτηρίζονται πορώδη.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε «την έναρξη της μάχης για την απελευθέρωση της αλ Κάιμ, της Ράουας και των γύρω χωριών» στην επαρχία αλ Άνμπαρ, μια περιοχή όπου βρίσκονται περίπου 1.500 ισλαμιστές, σύμφωνα με τη Βαγδάτη και τον διεθνή συνασπισμό.

«Οι μαχητές του ΙΚ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πεθάνουν ή να παραδοθούν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Αμπάντι έκανε την ανακοίνωση ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, μια περιφερειακή δύναμη που επαναβεβαίωσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Ιράκ για την υποστήριξη της Τεχεράνης στη Βαγδάτη.

Το 2014 οι ισλαμιστές είχαν καταλάβει περί το ένα τρίτο της επικράτειας του Ιράκ, κάνοντας μια κεραυνοβόλα προέλαση. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια εκδιώχθηκαν από το 95% των εδαφών που κατείχαν και η αλ Κάιμ αποτελεί πλέον το τελευταίο οχυρό τους στη χώρα αυτή.

Ο ιρακινός στρατηγός Κάσεμ αλ Μοχαμέντι, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στο δυτικό Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το πρωί της Πέμπτης ότι κυβερνητικές δυνάμεις και μονάδες παραστρατιωτικών, οι λεγόμενες Χασντ αλ Σάαμπι, προελαύνουν «σε τέσσερα μέτωπα: στα ανατολικά, τα νότια, τα νοτιοανατολικά της αλ Κάιμ, κι από την επαρχία Νινευή, βορειότερα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δυνάμεις αυτές είχαν ανακτήσει διάφορες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης της περιοχής, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις. Οι βάσεις αυτές εγκαταλείφθηκαν από τους ισλαμιστές, διευκρίνισε ένας ιρακινός αξιωματικός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.