ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Έτοιμες για όλα» οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ: «Όποιος δεν ψηφίσει υπέρ μας για την Ιερουσαλήμ τέλος τα λεφτά!» (βίντεο)

«Έτοιμες για όλα» οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ: «Όποιος δεν ψηφίσει υπέρ μας για την Ιερουσαλήμ τέλος τα λεφτά!» (βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που διεξήχθη εκτάκτως μετά την απόφαση των ΗΠΑ ν’ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος αραβικών και μουσουλμανικών εθνών.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα και κάλεσε τις ΗΠΑ ν’ ανατρέψουν την απόφαση τους περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ. Εκατόν είκοσι οκτώ (128) χώρες υπέρ της πρότασης εννέα (9) κράτη κατά και τριάντα πέντε (35) κράτη απείχαν της διαδικασίας.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ είναι νίκη για την Παλαιστίνη» δήλωσε σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε συγκεκριμένα ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

Η Τουρκία η οποία πρωτοστάτησε στην μουσουλμανική αντιπολίτευση στην δήλωση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ ήταν από τις πρώτες χώρες που μίλησε στην συνέλευση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι μια μόνο μια λύση δυο κρατών και η προσαρμογή στα σύνορα του 1967 θα μπορέσει να αποτελέσει θεμέλιο για μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η Ιερουσαλήμ είναι το λίκνο για «τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες» και όλη η ανθρωπότητα πρέπει να έρθει κοντά για να διατηρήσει το status quo.

«Η πρόσφατη απόφαση ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ ν’ αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτή η απόφαση είναι μια εξωφρενική επίθεση σε όλες τις καθολικές αξίες», είπε ο Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στη συνέλευση, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η Χέιλι υπενθύμισε στα μέλη του ΟΗΕ τις γενναιόδωρες συνεισφορές των ΗΠΑ στον οργανισμό και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν τη σεβασμό της θέλησής τους ως αντάλλαγμα.

«Όταν κάνουμε τόσο γενναιόδωρες συνεισφορές στον ΟΗΕ έχουμε επίσης μια δικαιολογημένη προσδοκία ότι η καλή μας θέληση θ’ αναγνωρίζεται και θα γίνεται σεβαστή» είπε η Χέιλι προσθέτοντας ότι από την ψηφοφορία οι ΗΠΑ θα «θυμούνται» ποιες χώρες ψήφισαν εναντίον τους και ότι θα «κάνει την διαφορά για το πως οι Αμερικανοί βλέπουν τον ΟΗΕ».

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, δήλωσε ότι «το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, από τις βιβλικές εποχές και η απόφαση των ΗΠΑ περιγράφει απλά το προφανές».

Ο Ντάνον μάλιστα κατηγόρησε τον ΟΗΕ για «διπλά στάνταρ» και για έναν «άθραυστο δεσμό υποκρισίας» με την Παλαιστίνη και προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτοί που υποστηρίζουν το σημερινό ψήφισμα είναι σαν τις μαριονέτες. Είστε μαριονέτες που τραβιέστε από τις χορδές των Παλαιστίνιων κυρίων σας. Είστε σαν μαριονέτες αναγκασμένες να χορεύετε την στιγμή που η παλαιστινιακή ηγεσία σας βλέπει με χαρά» δήλωσε ο Ντάνον στην συνέλευση.

Η ηγεσία των ΗΠΑ εξέφρασε νωρίτερα απειλές εναντίον κρατών μελών του ΟΗΕ, οι οποίες θα υποστηρίξουν το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της απόφασης της Ιερουσαλήμ. Ο Χέιλι είπε ότι η Ουάσιγκτον «θα παίρνει ονόματα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε επίσης ότι οι χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα χάσουν χρήματα. «Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας», είπε.

«Θα γλιτώσουμε πολλά [σ.σ. χρήματα]. Δεν μας νοιάζει. Αλλά αυτό δεν είναι όπως ήταν όταν μπορούσαν να ψηφίσουν εναντίον μας και μετά τους πληρώναμε εκατομμύρια δολάρια … δεν θα μας εκμεταλλεύονται πλέον».

Οι αμερικανικές απειλές καταδικάστηκαν από την Τουρκία με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι ο Τραμπ «δεν μπορεί ν’ αγοράσει την δημοκρατική βούληση της Τουρκίας».

«Ελπίζω και αναμένω ότι οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν το αποτέλεσμα που αναμένουν από εκεί [σ.σ. την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ] και ο κόσμος θα τους δώσει ένα κάλο μάθημα», είπε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του στην Άγκυρα την Πέμπτη.

Την Δευτέρα, οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο σε ψήφισμα του Ιερουσαλήμ, που είχε ζητήσει την απόσυρση της αμερικανικής απόφασης αναγνώρισης της πόλης ως ισραηλινής πρωτεύουσας. Όλα τα άλλα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του εγγράφου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.