ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γαλλία: Με «κύμα» συλλήψεων προσπαθούν να σταματήσουν την νέα κινητοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» (βίντεο)

Γαλλία: Με «κύμα» συλλήψεων προσπαθούν να σταματήσουν την νέα κινητοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» (βίντεο)

Με κύμα συλλήψεων επιχείρησαν οι δυνάμεις της τάξης να αντιμετωπίσουν για μια ακόμη φορά τα «κίτρινα γιλέκα», που βγήκαν στους δρόμους στο Παρίσι και άλλες πόλεις στο όνομα της «όγδοης πράξης» των κινητοποιήσεών τους.

35 άνθρωποι συνελήφθησαν στη γαλλική πρωτεύουσα , εκ των οποίων 27 ηλικιωμένοι, κι ετέθησαν σε προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού. Η ημέρα σημαδεύτηκε από την εισβολή των διαδηλωτών στα γραφεία του κυβερνητικού εκπροσώπου Μπενζαμέν Γκριβό με ένα μικρό εκσκαφέα , ενώ πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Στη Ντιζόν, οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε έναν στρατώνα της χωροφυλακής, ξηλώνοντας τα κάγκελα της περιβόλου, χωρίς όμως να υπάρξει και εισβολή «κίτρινων γιλέκων» στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πλάκες του οδοστρώματος στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα. Ο απολογισμός της κινητοποίησης 1.200 ανθρώπων (3.500 σύμφωνα με τους διοργανωτές) ήταν δύο ελαφρά τραυματίες χωροφύλακες και 25 συλλήψεις.

Επιπλέον, η Ενγκρίντ Λεβαβασέρ, μία από τις εξέχουσες μορφές του κινήματος, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει ως σχολιάστρια στο πληροφοριακό δίκτυο BFMTV αναγκάσθηκε να αρνηθεί την πρόσκληση ένεκα των έντονων επικρίσεων που διατυπώθηκαν για το ενδεχόμενο αυτό στο διαδίκτυο. Το δίκτυο εξέφρασε την λύπη του για το «κλίμα βίας που οδηγεί, υπό την πίεσή του, σε περιορισμό της άσκησης έστω κι ενός απλού δημοκρατικού διαλόγου».


Οι γυναίκες πήραν την σκυτάλη στις διαμαρτυρίες

Το πρωί πολλές γυναίκες, μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, προκειμένου να προβάλλουν και μία άλλη, «ασυνήθιστη», εικόνα του κινήματος, την επαύριο των μεγάλων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια.

Συναθροισμένες στα σκαλιά του σταθμού Όπερα -Βαστίλη, οι γυναίκες έψαλλαν τη «Μασσαλιώτιδα», κρατώντας κίτρινα μπαλόνια στα χέρια. Κατόπιν κύκλωσαν την πλατεία, διακόπτοντας την κυκλοφορία και στην συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς την πλατεία της Δημοκρατίας.

«Πραγματοποιώντας αυτήν την πρώτη διαδήλωση γυναικών, θελήσαμε να ανοίξουμε έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας πέραν αυτού της βίας, διότι εκείνο που αποκλειστικά προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης είναι οι βιαιοπραγίες, λησμονώντας τον πυρήνα του προβλήματος», τόνισε στους δημοσιογράφους η 42 χρονη νοσοκόμα Καρέν, η οποία ταξίδευσε από τη Μασσαλία και είναι μία εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας «Γυναίκες Κίτρινα Γιλέκα» (Femmes gilets jeaunes) στο Facebook.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η σημερινή διαδήλωση δεν είναι φεμινιστική, αλλά προορισμός της είναι να προβάλλει μία ασυνήθιστη εικόνα του κινήματος», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.