ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

ΕΛ.ΑΣ: Εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες πορτοφολάδων στα ΜΜΜ – Δείτε ποιοι είναι και πως δρούσαν (φώτο-βίντεο)

ΕΛ.ΑΣ: Εξαρθρώθηκαν δύο συμμορίες πορτοφολάδων στα ΜΜΜ – Δείτε ποιοι είναι και πως δρούσαν (φώτο-βίντεο)

Στα «χέρια» της Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκονται πλέον δύο συμμορίες πορτοφολάδων, οι οποίες είχαν ρημάξει το επιβατικό κοινό σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα διαπράττοντας πάνω από 160 κλοπές πορτοφολιών και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Συνολικά, συνελήφθησαν 36 άτομα, οι 35 από αυτούς αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, νομοθεσία περί όπλων και ναρκωτικών.

Το βίντεο της ΕΛΑΣ με την δράση των πορτοφολάδων

Η δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνει ακόμα 23 αλλοδαπούς. Η αστυνομία μετά από εισαγγελική διάταξη έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία συνολικά 59 κατηγορούμενων, αφού εκτιμάται ότι η δράση των δύο συμμοριών είναι μεγαλύτερη.

​Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο το οποίο δείχνει καρέ-καρέ πως οι πορτοφολάδες δρούσαν μέσα σε σταθμούς του ΗΣΑΠ, ακόμη και κατά την επιβίβαση ατόμων σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στο πλαίσιο της έρευνας της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικίες και καταστήματα από κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέχρι μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια.

Εικόνες: Αυτή είναι η συμμορία των πορτοφολάδων -Πώς δρούσαν

Όπως έγινε γνωστό, οι πορτοφολάδες της Αθήνας δρούσαν με τη μορφή υποομάδων, με την πρώτη να διαρθρώνεται σε επτά υποομάδες και τη δεύτερη σε τέσσερις, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούμενες από άτομα της ίδιας εθνικότητας, που ενεργούσαν με οργανωμένο και τρόπο. Μάλιστα προσαρμόζονταν στις συνθήκες και τηρούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις προσπαθούσαν να αποφεύγουν μέρη με κάμερες ασφαλείας.

Σε καθημερινή βάση διέπρατταν κλοπές σε βάρος επιβατών σε ΜΜΜ, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια με χρήματα και προσωπικά έγγραφα ή άλλα αντικείμενα (κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), μοιράζοντας μεταξύ τους τα χρήματα ή διαθέτοντας τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.

Πρωινές ή μεσημβρινές ώρες μετέβαιναν σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων, όπου σε ομάδες των τριών έως επτά ατόμων, εισέρχονταν σε αποβάθρες, συρμούς και λεωφορεία.

​Φρόντιζαν μάλιστα να αναπτύσσονται και στις δυο πλευρές των σταθμών, να εναλλάσσουν συνεχώς «τομείς» και δρομολόγια και να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα.

1) (επ.) OLTEANU (ον.) Nicu του Salin Sorin και της Maria, γεν. 13-03-1986 στη Ρουμανία

2) (επ.) OLTEANU (ov.) Niculina – Alina , γεν. 19-05-1987 στη Ρουμανία

3) (επ.) STOICA (ον.) Ion του Nicolai και της Constantina , γεν. 10- 08-1954 στη Ρουμανία

Ποιους έβαζαν στο… μάτι οι πορτοφολάδες

Οι πορτοφολάδες στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους πολίτες και τουρίστες, και επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους. Για τη διάπραξη της κλοπής δημιουργούσαν κατάλληλες συνθήκες με τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματός τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να του αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό. Αμέσως μετά, τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαιρούσε τα κλοπιμαία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διατηρούσε στην κατοχή του, αλλά άμεσα τα έδινε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση.


4) (επ.) STOIAN (ον.) Elvis Costel του Niculae και της Jeni , γεν. 28-08-1993 στη Ρουμανία

5) (επ.) ΜΑ RIN (ον.) Gabriel Alexandru , γεν. 08-11-1992 στη Ρουμανία

Μάλιστα, έριχναν τα πορτοφόλια σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο, παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο. Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή, τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.


6) (επ.) LIXANDRU (ον.) Johanna Christine του Gheorghe και της Rodica , γεν. 27-05-1992 στη Ρουμανία

Η ΕΛΑΣ κατέσχεσε από ρολόγια μέχρι κάνναβη

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

​94 κινητά τηλέφωνα και 11 τάμπλετ, 5.975 ευρώ και 4 φορητοί υπολογιστές, 33 πορτοφόλια και 14 ρολόγια, 24 καπέλα και 5 γυαλιά, 7 αποκόμματα μεταφοράς χρημάτων, 4 οχήματα, μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια.

​Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το σύνολο των μελών των εγκληματικών οργανώσεων έχουν συλληφθεί άλλες 51 φορές στο παρελθόν για διάπραξη κλοπών.

​Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τα υπόλοιπα μέλη δείτε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.