Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλαζτσάκ δήλωσε εχθές ότι η σύμβαση για την αγορά των μαχητικών F-35 δεν είναι μακριά συνδέοντας την παραγγελία με τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της.

Η ανακοίνωση του Blaszczak σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό δείχνει ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων παράλληλα με την απόκτηση των αεροσκαφών.

Η Πολωνία έχει θέσει ως στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια μόνιμη στρατιωτική βάση στη χώρα, προσφέροντας να πληρώσουν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο, που ονομάστηκε «Fort Trump».

Στις 25 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βαρσοβία, η αρχηγός της Αεροπορίας Heather Wilson δήλωσε ότι μια ομάδα αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ επρόκειτο να αποσταλεί στην Πολωνία τον Μάιο για να επιδείξει τις δυνατότητες του F-35 στους υπεύθυνους του πολωνικού υπουργείου άμυνας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Blaszczak δήλωσε ότι η προγραμματισμένη απόκτηση 32 αεροσκαφών πέμπτης γενιάς θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η Βαρσοβία επιδιώκει να δαπανήσει 185 δισεκατομμύρια ζλότυ (48,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για νέα όπλα και εξοπλισμό μέχρι το 2026.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!