«Big Brother» στα σχολεία της Κίνας: Διανέμονται ηλεκτρονικά στυλό με κάμερα στους μαθητές για να τους κατασκοπεύουν

Η χρήση τους θα γενικευτεί από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς σε όλα τα σχολεία της χώρας

«Big Brother» στα σχολεία της Κίνας: Διανέμονται ηλεκτρονικά στυλό με κάμερα στους μαθητές για να τους κατασκοπεύουν

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές στην Κίνα, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα εκδοχή του «Big Brother», καθώς πολλά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τους έχουν διανείμει ηλεκτρονικά στυλό τα οποία, είναι εξοπλισμένα με μίνι κάμερα.

Τα εν λόγω στυλό, θα βιντεοσκοπούν το τι κάνουν οι μαθητές μέσα στην τάξη μεταδίδοντας τις εικόνες στον δάσκαλο, σε πραγματικό χρόνο.

Ο δάσκαλος έτσι θα διασφαλίζει ότι οι μαθητές του συμμετέχουν πραγματικά στο μάθημα.

Παράλληλα το στυλό θα χρησιμοποιείται και στα σπίτια των παιδιών, για να αποδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο ότι κατά την διάρκεια που κάνουν τα μαθήματά τους, ασχολούνται αποκλειστικά με αυτά και δεν ξοδεύουν τον χρόνο τους άσκοπα, παίζοντας για παράδειγμα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Η χρήση αυτών των «κατασκοπευτικών» στυλό θα γενικευτεί από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Ήταν η κινεζική εφημερίδα Chengdu Shangabo που μοιράστηκε πρώτη στις 30 Ιουλίου, την αποκάλυψη μιας μαθήτριας από το Χαϊνάν, ένα νησί στα νότια της χώρας.

Ένας δάσκαλος φέρεται να μοίρασε δωρεάν τα «έξυπνα στυλό» στην τάξη του για να κάνουν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γράφοντας σε ένα ειδικό χαρτί, η κάμερα του στυλό καταγράφει τη λήψη σημειώσεων και στέλνει μια ειδοποίηση στον δάσκαλο για να τον ενημερώσει ότι οι μαθητές του όντως ασχολούνται με τις εργασίες τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η πρακτική είναι ήδη διαδεδομένη από τις αρχές της πανδημίας, σε ορισμένα σχολεία στη Σανγκάη και στις επαρχίες της Γιουνάν.

Συνδεδεμένες κάμερες και κράνη

Παράλληλα, εδώ και δύο χρόνια, στα κινεζικά σχολεία έχουν δοκιμαστεί αρκετά συστήματα επιτήρησης. Η ταυτότητα κάθε μαθητή ελέγχεται στην είσοδο της σχολικής εγκατάστασης με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ενώ η εγκεφαλική δραστηριότητα μετριέται με ακουστικά που φοριούνται στην τάξη για να ελεγχθεί ότι το παιδί σκέφτεται και δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων…

Κάμερες μερικές φορές τοποθετούνται ακόμη και μέσα στην τάξη, με σκοπό να παρακολουθείται η συμμετοχή και η προσοχή των μαθητών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η νέα τεχνολογική πρωτοβουλία, αποτελεί μέρος ενός εθνικού σχεδίου για την ψηφιακή μηχανογράφηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Πολλοί γονείς επαναστατούν ενάντια σε αυτά τα συστήματα ελέγχου, καθώς είναι ήδη βυθισμένοι σε μια υπερσυνδεδεμένη και υπερπαρακολουθούμενη κινεζική κοινωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.